Hej Ruby är ett Kickstarter-projekt där Linda Liukas, en finsk programmerare, sagoberättare och illustratör, lanserade sin bokidé och erhöll ett stort stöd. Linda menar att förmågan att förstå och kunna koda på 2000-talet är lika viktig som att läsa sig läsa och skriva.
Ruby har stor fantasi och hennes favoritord är varför? Hon gillar dock inte när andra säger åt henne vad hon ska göra och om hon kan så missförstår hon otydliga instruktioner med flit. Rubys pappa verkar lämna henne ensam lite då och då och en sådan dag hittar hon ett vykort hemma som pappa har skrivit. Det är en uppmaning till Ruby att hon ska ut på äventyr och hon får ett par ledtrådar vilka hon genast tar sig an. Hon gör upp en plan och ger sig sen ut på äventyret. På äventyret möter hon olika problem och figurer vilka alla förstår saker på sitt sätt så Ruby måste bemöta dem på rätt sätt för att kunna komma vidare på sitt äventyr.
Efter att själva sagan om Ruby berättats kommer en övningsbok där vi får öva på hur en dator förstår kommandon och att det är viktigt att säga rätt saker. Det är 21 olika övningar där vi på ett lekfullt sätt bekantar oss med algoritmer, villkor, loopar, mönster och buggar.
Jag har tidigare arbetat med serien Programmera mera med mina elever (åk 1-3) och den här boken är en annan variant av hur man kan introducera programmering. Jag blir faktiskt riktigt sugen på att läsa Hej Ruby och sen köra övningarna som står i boken tillsammans med mina elever för det är riktigt bra övningar. Du som förälder (eller annan vuxen) kan för den delen göra det här hemma också och allting är väldigt lättfattligt.
Liukas gjorde en uppföljare som heter Hej Ruby och datorns hemliga port. I den här berättelsen får vi följa Ruby när hon en dag hittar datormusen lite ledsen för att muspekaren inte svarar. Ruby och musen kryper in i datorn genom ett hål och får utforska datorns inre värld. De träffar olika datorkomponenter i form av sagofigurer på sin jakt efter muspekaren.
Efter själva sagan kommer även här en övningsbok där man får bygga sin egen dator, i papp och pysselmaterial enligt olika anvisningar där varje komponent blir ytterligare förklarad.
De här övningarna är inte lika klockrena som de i den första boken och jag skulle föredra att göra dem som förälder med ett (eller få) barn framför att försöka guida en hel skolklass. Själva sagan är lite mer otydlig än i den första boken och det verkar lättare att förklara programmering än komponenter via sagoformen. Har du läst första boken om Ruby är det dock ändå kul att få möta henne en gång till!
Författare & illustratör: Linda Liukas