Helena Ferrys bästa 2012

Bästa 2012Årets läslista innehåller:

  • 24 ungdomsböcker
  • 11 kapitelböcker
  • 33 bilderböcker
  • 6 småbarnsböcker
  • TOTALT: 74 barn- och ungdomsböcker

Med reservation för att det såklart kan argumenteras för att kategoriindelningen bör göras på annat sätt, samt för att jag säkerligen glömt lägga till några böcker. Och jag räknar alltså böcker jag läst för första gången 2012, annars blir det väldigt många fler bilderböcker och småbarnsböcker.

Ungdomsböcker

Jag har läst väldigt många bra ungdomsböcker i år, men Jellicoe Road av Melina Marchetta och The Fault In Our Stars av John Green är självskrivna som favoriter. Jag läste båda på engelska, men Jellicoe Road har kommit på svenska under året och The Fault In Our Stars är på väg under titeln Förr eller senare exploderar jag.

Dessa böcker är så löjligt bra att det känns orättvist mot alla andra fantastiska böcker jag läst. Jag känner att jag måste nämna några till, som verkligen platsar på en årsbästa-lista: Looking for Alaska av John Green (japp, han igen, karln gör nånting rätt…), Hungerspelstrilogin av Suzanne Collins (jag läste 1:an 2011 och de övriga två 2012), Eld (del två i Engelsforstrilogin) av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo, samt att jag plöjt flera av Johanna Lindbäcks fantastiska böcker.

Kapitelböcker

Jag brukar vara bra på att nosa fram mysrysiga böcker för åldersgrupp 9-12 och i år gillade jag Månfågel av Ingelin Angerborn, Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn och Ett hus utan speglar av Mårten Sandén.

Månfågel

Bilderböcker

Böckerna i den här kategorin läser jag med min dotter Ava, 4 år. Eddie och julen av Lisa Bjärbo blev en finfin komma-i-stämning-bok inför julen och Ava lärde sig den nästan ordagrant utantill. Den gamla klassikern Snart har vi en baby av Gunilla Hansson blev bästa syskonboken, som hjälpte oss komma i stämning inför lillebrors ankomst i november. Och vi älskade att leta efter den lilla björnen i Björnens sång av Benjamin Chaud.

Tillägg 2013-01-04: Argh, jag glömde ju Molly & Sus, som jag hade tänkt skulle vara med! Efter att vi läst den sa Ava många gånger saker i stil med ”tänk om vi skulle sitta ihop”.

Småbarnsböcker

Ett tag lästes Vad ska vi göra? mycket flitigt här hemma. Lennart Hellsings klassiska ramsa blev en fin bok ihop med Emma AdBåges illustrationer.

Se gärna fler årssummeringar.

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

3 reaktioner till “Helena Ferrys bästa 2012”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *