Ett hus utan speglar

Boken handlar om elvaåriga Thomasine som befinner sig i ett gammalt stort hus tillsammans med sina kusiner. Hennes pappa vårdar en äldre släkting som ligger för döden.

Men så börjar underliga saker ske. Varför finns det ett rum där alla speglar förvaras? Vem är flickan de möter där, som verkar komma från en annan tid?

Just denna baksidestext fick mig att vilja läsa boken. Jag såg framför mig ett spännande och mystiskt äventyr. Man kommer snabbt in i handlingen då barnen leker kurragömma bland alla skrymslen och vrår i huset. Thomasine glömmer bort att leta efter sin femåriga kusin då middagen utropas och när hon väl finner henne senare så berättar flickan att hon inte alls varit ensam. Hon har lekt med någon.

I mitten av boken börjar jag känna en smått besvikelse över handlingen. Jag har kanske förväntat mig ett hisnande Narnia-äventyr men jag tar mig förbi dessa känslor pågrund av Mårten Sandéns vackra och målande sätt att skriva på. Bilderna i boken gick även de stick och stäv med min känsla för texten i början och det störde något men sedan börjar det förändras.

Jo, så är det. Liksom karaktärerna i boken så förändras även jag som läsare. Jag vet inte när det sker men det kommer smygande. Plötsligt känns Moa Schulmans ödsliga och surrealistiska svart-vita bilder mycket passande till bokens vackra vemod och själ.

Och i slutet gråter jag. Det kommer oväntat men texten och allt jag läst tidigare blir väldigt begripligt och jag förstår att jag blivit lurad in i ett äventyr, kanske inte i ett storslaget sagoäventyr utan om att födas, leva och dö. Och det är mycket vackert. Jag torkar tårarna med ett milt leende när jag slår igen boken.

 


Ett hus utan speglar
Författare: Mårten Sandén
Illustratör: Moa Schulman
Förlag: Raben & Sjögren
Utgiven: 201203
Antal sidor: 155
ISBN: 9789129680157
Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

8 reaktioner till “Ett hus utan speglar”

  1. Å, jag har just stått bakom barnbokhandelsdisken och smyggråtit över slutet som jag läste nu på fikarasten. Riktigt bra bok, älskade! Blir ett stående tips från mig till alla sommarlovsläsare … ja, till alla jullovsläsare med tror jag, för den här förtjänar att hänga med ett bra tag!

  2. Du fick mig att köpa den och ja, den var verkligen bra och fin! Så glad att jag inte missade den!

  3. boken är IIIIIIIIIIIIIEEEEEEEEEEEEEEEEe men Red Queen är ett mästorvark jag älskar den gay -från stefan. JAG ÄR SÅ JÄVLA KÄR I MAVEN HAN E SÅ HET ASSÅ. MEN JAG SHIPPAR FORTFARANDE THOMAVEN LOLLLL- stefans vän gunnar

  4. Boken är så bra, jag grät lite där mot slutet, men min man, Göran han tyckte inte om den och sa ”Det är inte riktigt min typ av litteratur” så han får sova i källaren i någon mångad🤣. Den här Bokrecensionen gorde verkligen så att jag började läsa böker igen, du vet när jag var yngre läste jag nästan varje dag, sen tog åren iväg mitt läsande❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *