Snart har vi en baby!

Min biblioteksräd efter syskonböcker resulterade ju i endast ett hemlån, nämligen den gamla klassikern Snart har vi en baby! av Gunilla Hansson. Det är en kartongbok med tjocka sidor, men ovanligt innehållsrik för att vara en sådan bok. Jag kände på mig att den skulle passa oss bra och den blev verkligen en smash hit, så jag har nu klickat hem ett eget exemplar.

Handlingen i korta drag: Egons mamma har en bäbis i magen. Egon har en massa funderingar och får svar på sina frågor. Sen är det dags, Egon får en lillasyster!

Ganska mycket fakta, men på ett enkelt sätt.
Den här boken tycker jag passar utomordentligt för barn som ska få sitt första syskon. Jag gillar att den innehåller fakta, utan att bli för detaljerad, men allra mest att den håller en huvudsakligen positiv ton kring hela att-få-syskon-spektaklet. Väldigt många andra syskonböcker fokuserar ju på syskonsvartsjuka eller hur jobbigt det är att ha en bäbis, och visst, det är väl bra att förbereda det blivande storasyskonet på det, men samtidigt känner jag mig tveksam till att gå på alltför hårt om sådant om nu barnet självt har en positiv bild av att få syskon. Det har i alla fall min snart fyraåriga dotter och jag vill inte bombardera henne med alltför mycket negativa tankar och idéer. Däremot kan jag tänka mig att vi får stor glädje av böcker om syskonsvartsjuka och rivalitet sedan när hon själv upplevt det och behöver bearbeta det på olika sätt.

Mamma har en bäbis i magen!
Har Egon det också?

Jag tycker också om att boken låter barnet få känna sig smart ibland. Jag tänker särskilt på när frågan ställs om Egon också har en baby i sin mage (se bild till höger). Då svarar min dotter genast ”Nääää, det är ju bara mammor som kan!” Men kanske tycker Egon precis som hon själv att det är roligt att låtsas att en har en bäbis i magen, precis som mamma.

Avas allra, allra mesta favoritdel i boken är när telefonen ringer hem till mormor och Egon medan föräldrarna är på BB. Det är bäbisen som skriker i luren! Av någon anledning tycker Ava att det är hysteriskt roligt, så detta parti brukar vi läsa om ett par gånger och härma bäbisens skrik.

Ava tycker det är jätteroligt
när bäbisen ringer till Egon!

Jag är inte 100% kompis med språket alla gånger, men det gör inte så mycket, för den här boken passar bra att läsa nästan ordagrant och göra lite egna avvikelser, tillägg och ändringar. Förutom vissa komplement, som att flika in personliga reflektioner och knyta an till Ava, byter jag konsekvent ut ordet ”baby”, som känns väldigt onaturligt i min mun. Jag vet knappt ens hur jag ska uttala det – bejbi, bäby..? – och väljer hellre att säga ”bäbis”.

Jag förstår mycket väl varför denna bok är populär nog att motivera nytryck. Vill man ha en ”vanlig” syskonbok, så är detta nämligen en riktigt bra sådan. Den är inte den mest nyskapande, originella syskonboken, men den kommer ju undan med det i och med att den är en klassiker. Jag kan tänka mig att det är svårare att få en ”vanlig” syskonbok utan särskild edge utgiven idag. Men ibland är det vanliga och väntade precis det man vill ha.


Snart har vi en baby!
Författare & illustratör: Gunilla Hansson
Förlag: Rabén & Sjögren (nyutgåva 2008)
ISBN: 978-91-29-66789-9
Antal sidor: 16
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

En kommentar till “Snart har vi en baby!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *