Only väg is upp

Augustnominerade Only väg is upp av Emmy Abrahamson blev jag sugen på efter att ha varit på ungdomsboksfrukost hos Rabén & Sjögren – och sedan naturligtvis ännu mer sugen efter nomineringen. Nu har jag läst och njutit!

Boken är alltså första delen av tre om Filippa Karlsson som åker till London efter gymnasiet. Hennes mål är att hitta en cool engelsk pojkvän och att komma in på anrika Royal Drama School. Dessutom måste hon såklart fixa en del praktiska saker som bostad och försörjning.

Jag har extra stor behållning av boken, eftersom jag också åkte till London efter gymnasiet. Många av Filippas upplevelser känner jag igen. Jag har också varit på intervju och tester hos kontorsbemanningsföretag – men i mitt fall slutade det med ett bra skrivhastighetstest (Filippas går inget vidare, men hon hittar på ett fint CV i stället…) fast ändå inget jobb, utan det blev caféjobb i stället. Jag har också hängt på pubar och klubbar och bott dyrt och obekvämt. Fast Filippa hittar ganska snabbt ett boende som verkar rätt schysst, förutom den lilla detaljen att hyresvärden är både galen och våldsam. Men jag känner igen det där med att en skum kille kommer och knackar på dörren för att be om hyran. I vårt fall bodde vi sju personer i en trea, jag delade rum med tre andra och säng (queen size, skulle jag tro) med en killkompis (!), i heltäckningsmattan hade vi dessutom inneboende i form av larver och på balkongen förvarade värden sina vinterdäck. När min pojkvän kom på besök från Sverige sov vi tre i sängen… Så Filippas egna rum känns som en främmande lyx för mig. :) Men jag betalade ”bara” £60 i veckan.

Filippas pojkvänsjakt går inget vidare, killarna är antingen falska svin eller bara fel. Jobbet blir till en början ganska hemskt, eftersom ragatan from hell styr och ställer över avdelningen Filippa hamnar på. Hon har redan bestämt sig för att Filippa är värdelös, utan att ge henne en chans. Fast det stämmer visserligen att Filippa mest är intresserad av att få tiden att gå, medan det ser ut som att hon jobbar…

Scenskolan går det bättre med. Efter tre auditions kommer Filippa in! Och ungefär där slutar boken. I nästa bok får vi veta hur det går med utbildningen: Stjäla the show, kommer i april. Jag vill läsa den!

Jag kommer inte att bli besviken om Emmy Abrahamson kammar hem August-priset för Only väg is upp. Det är en härlig bok som jag gärna rekommenderar – framför allt till alla som någon gång bott i London, eller fantiserat om att göra det.


Only väg is upp
Författare: Emmy Abrahamson
Förlag: Rabén & Sjögren (augusti 2012)
ISBN: 978-91-29-68350-9
Antal sidor: 234
Smakprov: smakprov.se
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris. Finns även som e-bok.

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

2 reaktioner till “Only väg is upp”

  1. Den här måste jag bara läsa. Det var dock en elev som lånade den precis innan lovet annars hade den nog varit utläst vid det här laget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *