Mitt vilda liv

Jag höll nästan på att missa att Amanda Erikssons fjärde bok i den här serien. Det finns nämligen tre andra böcker som heter; Mitt rosa liv, Mitt andra liv och Mitt svarta liv. Jag har läst alla böckerna och blivit väldigt förtjust i Erikssons sätt att berätta från flickans perspektiv men också de fina detaljrika illustrationerna.
I alla fyra böckerna finns hennes morfar med och just den närheten till den äldre generationen tycker jag skildras så fint. I Mitt rosa liv är det morfar som syr om en massa kläder då flickan får för sig att färga kläder till rosa och göra om hela sitt rum. I Mitt andra liv är det morfar som inser att man kan bli grön av avund och ser till att flickan får byta liv med sin kompis för några dagar. I Mitt svarta liv hjälper morfar flickan att fixa en begravning för en mus som har dött. Morfar är en närvarande vuxen som verkar vara barnets trygga bas då föräldrarna stressar på med sitt. Men att föräldrarna inte lever ihop görs aldrig någon stor sak utav i dessa böcker och det tycker jag är skönt. Fokusen ligger inte där utan är bara en detalj i berättelsen.
Just i Mitt vilda liv så reser flickan till sin morfars kåta långt bort i fjällvärlden. Där lever de båda primitivt i några dagar. Det finns inget kylskåp utan man stoppar maten i en grop i marken och gå på toaletten får man göra i naturen. De plockar bär, spelar instrument, fiskar och njuter av stillheten även om naturen och de vilda djuren skrämmer lite.
”Ibland är det så tyst och svart att man inte tror att man finns längre. Men det gör man, verkligen.”

Boken skildrar ett ganska så ljummet äventyr men jag har kommit att tycka mycket om de här karaktärerna och man behöver emellanåt påminnas om att ibland behöver man inte göra så mycket – huvudsaken att man tycker om att umgås med varandra. En jättefin bok för barn mellan 3-5 år och själv ska jag ge boken till min 4 åriga son i julklapp. Han kommer nog att tycka att boken är lagom spännande och exotisk – för hur många har sovit över i en kåta egentligen?

Mitt vilda liv

Författare & illustratör: Amanda Eriksson

Förlag: Natur & Kultur, 2011

ISBN: 978-91-27-12962-7

Boken finns att köpa på t.ex. Adlibris och Bokus

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *