Natthimmel

Natthimmel är skriven av Sofia Nordin som också skrivit Det händer nu som vi lottade ut här på Barnboksprat för ett tag sedan. Boken handlar om Tilda som saknar sin kompis Adina som har flyttat. Men en dag blir hon kompis med en ny kille i klassen, lajvaren Jesper. Tilda blir indragen i lajvandets underbara värld och får träffa en ny typ av människor som inte bryr sig lika mycket om vad andra tycker.

Berättelsen handlar även om en familj som inte kommunicerar med varandra. I Tildas hus är alla dörrar alltid stängda. Lillasyster Linnea sitter ibland i trädet och gråter. Men Tilda finner ny styrka i och med Jesper och sin nya hobby och gör ett försök att närma sig sina familjemedlemmar.

Boken tar även upp problematiken med om man vara bara kompis med en person av motsatta könet? Jesper och Tilda stöter på många fördomar men författaren håller fast vid att de bara är kompisar, vilket jag tycker är bra.

Eftersom jag själv är gammal lajvare tycker jag att det var extra spännande att läsa Natthimmel. Författaren vet verkligen vad hon pratar om och ger en lysande beskrivning av hur det känns att ikläda sig en annan roll och bege sig in i fantasins värld. Tilda får prova både fantasylajv samt ett nutida klassfestslajv. Hon knåpar ringbrynja och tränar strid.

Jag tycker att berättelsen är en träffande skildring av hur det är att vara tonåring idag. Hur ska man förhålla sig till kompisar, klasskamrater, småsyskon och saknaden efter sin forna bästis? Det finns många nivåer i boken och den håller samma höga klass som Det händer nu. Boken är djup, allvarlig och hoppingivande.

Natthimmel blev Augustnominerad 2009.


Natthimmel
Författare: Sofia Nordin
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 288
ISBN: 9789129670806
Köp: Jämför priser
Läs: Smakprov

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *