Var slutar himlen?

”Pipkin var en mycket liten pingvin som alltid ställde väldigt stora frågor”, så börjar den här gulliga boken. För att få svar på sin fråga ger sig Pipkin ut på en UPPtäcktsfärd som inte går av för hackor. Den börjar med att han får lifta med en albatross (efter att albatrossen fått reda på att pingviner inte kan flyga) som tar honom så högt upp i luften som han kan. Men, där slutar ju inte himlen konstaterar Pipkin som därefter har turen att få åka vidare uppåt i en luftballong som har en apa som förare! Apan tar honom med upp bland molnen som Pipkin försöker fånga med lasso (dock helt utan framgång). Efter ett tag når även luftballongen gränsen för hur högt den kan nå.

Pipkins sista skjuts kommer i form av en raket som styrs av en astronautkanin. Nu går färden långt ut i den svarta rymden ända till månen. Medan Pipkin och astronauten går på månpromenad och skådar stjärnor inser Pipkin att han fortfarande inte vet var himlen slutar, fastän han har åkt så långt att han inte längre kan se sin mamma, igloon eller Sydpolen längre. När Pipkin står på månen och ser ner mot jorden drabbas han av hemlängtan tror jag, för färden går hemåt efter det. Så, svaret på frågan om var himlen slutar, fick Pipkin det? Läs den fina boken så får du veta! I slutet av boken finns även ett kuvert som innehåller en faktaplansch om Pipkins resa, hur högt upp i luften fåglar flyger, var det börjar bli riktigt kallt och hur högt flygplan färdas.

Jag tyckte jättemycket om den här boken, den har vackra illustrationer och ett enkelt språk som funkade bra när jag läste för min 4-åring. Karaktärerna är charmiga, jag gillade särskilt luftballongsapan som ser otroligt snäll ut och har med sig skojiga saker i sin ballongkorg. Om jag ska klaga på något så tycker jag att boken var för kort, historien kunde gärna ha fått utvecklas lite till – det fanns det absolut rum för. Författaren Anna Milbourne har skrivit ca 30 barnböcker, och det här är den andra som kommer ut på svenska. Jag tror bestämt att jag måste leta reda på den första, och det tänker jag göra precis just nu!


Var slutar himlen?
Författare: Anna Milbourne
Illustratör: Serena Riglietti
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 32
ISBN: 9789129673883
Köp: jämför priser

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Var slutar himlen?”

  1. Den andra boken som finns översatt till svenska visade sig vara en faktabok om hästar. Inte riktigt vad jag hade tänkt mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *