Adjö, herr Muffin

Adjö, herr MuffinHerr Muffin är ett marsvin som blivit gammalt och fått krämpor. Snart ska han dö, men först tänker han tillbaka på sitt liv och konstaterar att han är lyckligt lottad som har haft det så bra. Adjö, herr Muffin är både sorglig, fin och otäck på samma gång. Det här är en ärlig bok om döden, som skulle kunna handla om en människa lika väl som ett husdjur. Utan försköningar får vi veta att herr Muffin har ont och sedan får vi se honom ligga död med tassarna i vädret. Dödsannons och begravning följer.

Boken vann Augustpriset för Sveriges bästa barnbok 2002 och det är inte svårt att förstå varför. Den lär ge fler än mig en tår i ögonvrån och det får väl ses som ett gott betyg.

Adjö, herr Muffin
Ett uppslag ur Adjö, herr Muffin

Ett avsnitt ur boken finns att provläsa hos Adlibris.


Adjö, herr Muffin
Författare: Ulf Nilsson
Illustratör: Anna-Clara Tidholm
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 48
ISBN: 9789163864681
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

En kommentar till “Adjö, herr Muffin”

  1. Måste faktiskt säga att jag inte håller med. Tänk dig boken ur ett barnperspektiv, hur barn tänker. Herr Muffin har ont i magen, jätteont och nu ska han dö. Barnet: om jag oxå har ont i magen ska jag dö då? boken är skriven av vuxna för vuxna som tror att barn kommer tycka om den, inte för barns tankar kring döden. Jag var jättebesviken på boken!
    Rekommenderar istället ”vem är död?” om jag skulle välja att ta upp ämnet med ett barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *