Det instängda spöket & Det rädda spöket

Sam och Sara bor tillsammans med sina föräldrar i ett hus i stan där de också driver en restaurang på bottenvåningen. Det är sommarlov och barnen är uttråkade. Föräldrarna lovar varje lov att de ska hitta på något men istället måste de bara jobba i restaurangen. Pappa bestämmer sig för att det kanske ändå är dags att visa barnen hemligheten.

Han tar med dem ner i källaren där farmor och farfar hade en hemlig hobby: de var spökforskare! Det är fullt med spännande uppfinningar och prylar och Sam och Sara har snart en ny hobby de med, de blir spökräddare och får olika uppdrag där de måste rädda stackars ensamma spöken.

Åh, de här böckerna var så himla fina! Jag älskar hur de är skrivna med en blandning av långsammare partier, många små spännande händelser som visar sig inte vara det de tror, en hel del finurlighet och så en lagom mängd nya svåra ord som läsaren förhoppningsvis frågar en vuxen om.  Mamma och pappa är såklart inte de mest närvarande och jag kan väl tycka det är lite konstigt att de tycker det är ok när ungarna åker iväg med den mystiske figuren Alias för att sen komma tillbaka efter midnatt. Men vem sa att allt måste vara diskbänksrealism?

Sam och Sara är tvillingar men Sara är äldst och tycker hon är lite bättre fast egentligen är hon ganska tankspridd. Sam å sin sida är rätt mörkrädd men vågar ändå jaga spöken. Det finns mycket värme i boken och det är så rackarns rart hur de tar hand om olika spöken. Sofia Falkenhem är en av mina favoritillustratörer och allt hon ritar är så himla gulligt helt enkelt. Monstret Frank var en ullig sötchock och det lilla spöket Spheke är en riktig raring.

Det är en enkel nivå på texten så den passar utmärkt att läsa själv men jag blir genast galet sugen på att högläsa om Spökräddarna för det är en bokserie som jag känner lämpar sig mycket väl för det med sin charmiga berättelse och många cliffhangers. Jag älskar att lämna mina elever med en cliffhanger och göra dem så där lagom besvikna men också vansinnigt sugna på fortsättningen nästa dag. :) Får jag gissa så ser det ut som att det planeras 10 böcker i den här serien – härligt!


Det instängda spöket
Författare: Petrus Dahlin
Illustratör: Sofia Falkenhem
Serie: Spökräddarna (del 1)
Förlag: Rabén & Sjögren (2022)
ISBN: 9789129733914
Antal sidor: 90
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.
Det rädda spöket
Författare: Petrus Dahlin
Illustratör: Sofia Falkenhem
Serie: Spökräddarna (del 2)
Förlag: Rabén & Sjögren (2022)
ISBN: 9789129733938
Antal sidor: 104
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *