Den stora läsutmaningen

Tävlingsledare Ylva Hällen. Foto: Peter Hagström.

Sommarlovet har börjat för de flesta men redan nu är det dags att tänka på höstens lässatsningar. ”Den stora läsutmaningen” är ett läsinitiativ som vänder sig till Sveriges fjärdeklassare med målet att ”skapa ökad läskondis och bidra till att läsningen blir en vardagsvana” (källa). En lärare anmäler sin klass och sedan kan de deltagande klasserna utmana varandra, samtidigt som det ges tid för författarbesök och roliga aktiviteter.

Förra året deltog cirka 30 000 barn som sammanlagt läste 500 000 böcker. Det finns en kraft och inspiration i att göra saker tillsammans. I det här fallet att se mängden sidor öka, högar med lästa böcker bli större och kanske att en och annan vinnarskalle kommer fram så att läslusten ökar ännu mer.

Initiativet grundar sig på att Sveriges ungas läslust ligger i botten bland OECD-länderna. Enligt utredningar sjunker läsintresset markant i 10-årsåldern trots att läsning fortfarande är mycket viktigt för att göra det lättare att lära. Bakom initiativet står Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris. Och den vinnande klassen? Den får en härlig upplevelse på Astrid Lindgrens värld! Läs mer om initiativet här.

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *