Tre småbarnsböcker med icke-vita huvudpersoner

En snabb överblick på svensk barnboksutgivning säger mig att majoriteten av huvudpersonerna är vita. Det är lite märkligt att det fortfarande är så, med tanke på att vårt samhälle inte ser ut så. Därför hoppas jag att vi får se fler färgade karaktärer i bilderböcker framöver. Idag tänkte jag tipsa om tre småbarnsböcker med icke-vita karaktärer.

Tittin! Tittut! av Sanna Töringe och Sara Gimbergsson är en söt räknesaga där vi möter ett barn och olika djur som leker tittut med andra djur. Illustrationerna är lekfulla och färgglada. Boken bjuder på ett nytt spänningsmoment för varje bläddring – vem är det som tittar in och vem eller vilka möter hen? Tittin! Tittut! verkar vara en favorit hos min bebis från att hon var cirka två månader, särskilt när jag lät som djuren vi möter. Frågan är bara hur jag härma kaninen och räven…

Sofia Rådström publicerar i maj sin fjärde bok om Sickan. Sickan är ett mycket charmigt barn fullt av bus och påhitt. I Vänta, Sickan, vill hen gärna gå ut i regnet. Men pappa tycker inte hen kan gå ut i bara blöjan. Så mycket som ska ordnas innan de kan gå ut! Och när det väl är dags har Sickan andra planer… Vi har tidigare skrivit om Dela med dig, Sickan.

Mitt tredje tips är Loppan Lus går och badar av Sara Gimbergsson. Där möter vi en liten loppa på väg till badet. Loppan möter en del hinder på vägen, ska den lyckas ta sig fram till vattnet?

 

 

 


Tittin! Tittut!
Text: Sanna Töringe
Illustration: Sara Gimbergsson
ISBN: 9789178131426
Förlag: Lilla Piratförlaget, 2020

Vänta, Sickan
Text och illustration: Sofia Rådström
ISBN: 9789178038725
Förlag: Bonnier Carlsen, 2020

Loppan Lus går och badar
Text och illustration: Sara Gimbergsson
ISBN: 9789188279415
Förlag: Lilla Piratförlaget, 2017

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *