Kattvännen

Kattvännen handlar om Lo som lämnar Göteborg tillsammans med sin mamma och hennes sambo Sam för ett liv på landet. De har köpt en nerlagd skola som de ska göra om till pensionat men ingenting går riktigt enligt planerna.

Lo vill för det första överhuvudtaget inte bo i Törerud och definitivt inte med Sam. Även om Lo långsamt börjar gilla den lite originella grannen Ove och alla hans katter. Invånarna i Törerud är inte särskilt vänligt sinnade till nykomlingarna och dessutom händer det en rad mystiska saker i pensionatet och det känns som att någon vill få bort dem.

Det här är en fin berättelse som handlar om rädslan för det okända och både ovilja till och längtan efter förändring. Glesbygdens problematik synliggörs vilken kan vara svårt att förstå för den som är uppväxt i en stad eller större samhälle. Och så finns där folktrons väsen som också försöker anpassa sig till den nya tiden.

Boken bäddar för diskussioner kring kön då både Lo och Sam porträtteras utan att vi får veta vilket kön de har. Samtidigt lyfts inte könsfrågan aktivt utan inkapslas helt naturligt och jag tycker att båda perspektiven behövs i barnlitteraturen idag. Det ena för att undervisa och det andra för att få deras fantasi att associera i alla banor.

Illustrationerna i boken ger ett gammeldags och mystiskt skimmer till berättelsen och sätter en fin stämning och levandegör karaktärerna och miljön väldigt fint. Hela boken är på samma gång tankeväckande och charmig och jag tror det är en ypperlig högläsningsbok.


Kattvännen
Författare: Malin Eriksson Sjögärd
Illustratör: Lina Blixt
Förlag: Opal (2021)
ISBN: 9789172262607
Antal sidor: 156
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *