Min bror Eli

Min bror Eli av Julia Blennermark och Böris Helena Matsson är en poetisk berättelse med flera sidor av hisnande vackra illustrationer. Boken har ett fint samklang mellan text och bild, där Matssons illustrationer ofta fördjupar texten, ger den inte bara liv utan flera lager. Dock finns det en motsägelse mellan text och bild på ett ställe som borde ha redigerats bort – där texten beskriver havsråets hand  som ”glänsande grå som sälskinn”, medan bilden visar på en människoliknande hand. Detta är dock detaljer.

Även om illustrationerna är underbara, så är språket det som verkligen fångar mig. Blennermark leker med orden och meningarna flyter på i en sjungande rytm som är behaglig att läsa högt. Tyvärr så är texten svår att läsa på vissa sidor vilket stoppar flödet delvis men jag är ändå förälskad i ordens poesi.

”Han ropade på hjälp, min bror Eli. Hela jag blev till vinter, ett stort styvt isblock. Något drog honom nedåt, men jag kunde inte röra mig. Han ropade, men jag kunde inte komma.”

Min bror Eli handlar om två syskon som åker skridskor på havet när storebror Eli plötsligt går igenom isen efter att ha varnat berättarjaget, Ari, om risken med is och alla de hemska varelser som bor under isen, inklusive havsrået. Ari står lamslagen vid sidan, för rädd för att sträcka ut en hand. Eli räddas av vuxna men ligger sedan i någon slags nedkyld koma. Endast när Ari tar mod till sig, för ”man får vara rädd men inte feg”, och ger sig av för att träffa havsrået och be henne om Eli tillbaka, så vaknar Eli till slut till liv igen.

3-åringen: Läskig, vill inte läsa den igen.

5-åringen: Gillade bäst när Ari tog mod till sig och letade upp havsrået för att försöka rädda sin brodern. Och lyckas. Femåringen påstår i efterhand att hon inte alls tyckte att boken var läskig, men drog vid flera tillfällen täcket upp över näsan under läsningen.

Det står på baksidan att boken är för barn från fyra år, men boken behandlar ett ämne som är skrämmande, kanske lite för skrämmande för målgruppen och jag skulle därmed rekommendera den mer för lite äldre barn. Eli dör inte och boken slutar lyckligt, men både treåringen och femåringen trodde att Eli dog efter att han ramlat ner i vaken och med otur kan det bli en lite mer traumatisk upplevelse än vad barnen kanske är beredda på.

Rekommenderas dock starkt för lite äldre barn!


Min bror Eli
Författare: Julia Blennermark
Illustratör: Böris Helena Matsson
Förlag: Sivart Förlag (2020)
ISBN: 9789189025042
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

Författare: Helena Ziherl

Livstida boknörd som kämpar på med mina författardrömmar och skriver både för vuxna och för barn medan jag läser, lyssnar på ljudböcker och högläser för mina egna två skruttisar. Turligt nog verkar de ha ärvt glädjen i böcker till den grad att den yngre länge försökte att även äta upp dem. Stockholmare som hamnade i Genève i nitton år, där jag jobbade med utvecklingsfrågor, innan flytten bar av till Malmö för kärleken och snålblåsten vid havet i Västra Hamnen. Jag älskar att göra olika röster när jag läser högt och väljer helst normkritiska böcker med tonvikt på mångfald, stjärnfamiljer och jämställdhet men ser gärna att de ändå är välskrivna med humor, och alltid, alltid, från ett barnperspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *