Jag händer jämt

Jag händer jämt är Emma Rävås debutroman och hon levererar verkligen direkt. Hon skriver på ett väldigt målande sätt och det är lätt att läsa och vilja läsa vidare. I Jag händer jämt gestaltar Rävås en ung dysfunktionell relation där huvudkaraktären Andrea dras in i en relation av den några år äldre Hedvig som misshandlar henne psykiskt såväl som fysiskt och lämnar henne i en spillra efteråt.

Boken vänder sig till ungdomar över 15 år. Den följer den deprimerade Andrea som bor hemma hos sin pappa. Hon spenderar den mesta av sin tid med att sova och inte göra nåt. Hon umgås med sin kompis Simon, de brukar gå ut och dricka öl ihop och utöver det umgås Andrea med sin lillasyster Isabelle och Isabelles kompisar.

I ett stundvis långsamt men aldrig tråkigt tempo bygger Rävås upp en bild av bakgrunden till att Andrea inte mår bra. Hon har tidigare varit i en relation där hennes flickvän inte var snäll mot henne. Det har satt sina spår och Andrea får ångest och tvångstankar i vissa lägen som får henne att minnas hur det var innan. Då, tidigare när hon mådde så dåligt men var så kär. Sakta men säkert börjar Andrea få in lite mer ljus i hennes liv och med det ljuset blir det allt tydligare hur mörkt det tidigare varit och vad hon har gått miste om när hon befann sig i den dysfunktionella relationen.

Det här är en välskriven och intressant bok med mycket substans och djup bakom. Jag rekommenderar den till ungdomar såväl som vuxna.


Titel: Jag händer jämt
Författare: Emma Rävås
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 9789129726756
Tack till förlaget för recensionsexemplar.

 

Författare: Malin Tuvesson

Tvättäkta boknörd med författardrömmar och näsan i en (eller flera) böcker. Tvåbarnsförälder som gillar att dra med barnen in i böckernas värld, till bokbussen, in på biblioteket eller till bokhandlar. Folkhögskoleelev som skriver på eget manus och hoppas bli utgiven för att bocka av den där enda grejen på sin bucketlist. Skåning, kvinna och åttiotalist. Crazy cat lady, älskar pommes och snö. Bara några nyanser av det som är Malin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *