En stjärna vid namn Ajax

Det är kärlek vid första ögonkastet när pojken Johan och hunden Ajax möts första gången. Det första ord Johan sa var inte mamma eller pappa, det var vov. De sover tillsammans, leker tillsammans, äter, busar och gör det allra mesta tillsammans. Både Johan och Ajax blir äldre, men Ajax blir allt tröttare och en dag säger Johans mamma att Ajax har drömt sig till himlen.

Det är är en väldigt fin bok om stark vänskap och ett slags broderskap, men även om döden och sorg. Ulf Stark har skrivit flera böcker om just döden, och i denna vänder han sig till de yngre barnen.

Varje uppslag har korta texter, men de är fyllda med känslor som både barn och vuxna kan känna igen sig i och även utveckla. Det finns igenkänning för den som har en allra bästa vän, som kanske är ett djur, och särskilt för dem som någon gång förlorat en allra bästa vän.

Illustrationerna är ibland enkla men med viktiga detaljer, ibland drömskt magiska. De hjälper texten att förmedla alla känslor som smyger fram när vi öppnar boken.

När jag läste boken på förskolan satt barnen tysta och lyssnade och tittade koncentrerat. Även det där barnet som hellre leker än sitter still. Det är ett mycket bra betyg!


En stjärna vid namn Ajax
Författare: Ulf Stark
Illustratör: Stina Wirsén
Förlag: Bonnier Carlsen (2007)
ISBN: 9789163852510
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

2 reaktioner till “En stjärna vid namn Ajax”

  1. Hej,
    Finns det något boktips om hur man som anhörig kan förklara när någon själv valt att dö?

  2. Hej! Vi kan tyvärr inte komma på någon sådan bok. Däremot har vi några tips på böcker som handlar om döden, om det skulle vara intressant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *