Sju förtrollade kvällar

Sju förtrollade kvällarDet som lockade mig att läsa Sju förtrollade kvällar var, förutom titeln, dess vackra omslag av illustratören Moa Schulman. Hon har även illustrerat boken Ett hus utan speglar, om du tycker dig känna igen stilen på bilden. Så, blev jag förtrollad av bokens innehåll då? Jodå, den har en hel del övernaturliga och mystiska händelser!

Huvudperson i boken är 12-årige Buster Bolin; en kille som är en duktig boxare, men som inte har några egentliga vänner. I skolan går det inget vidare och han saknar sin bror Jack som har varit död i sju år. Jack som hade hela livet framför sig och som nyss kommit in på lärarutbildningen när han dog i en bilolycka, och som fortfarande på något vis är väldigt närvarande i Busters hem. Han lämnade nämligen det mesta kvar till Buster att ärva; nästan allt i Busters rum är Jacks – dator, böcker, affischer…Jag får känslan av att Buster och hans föräldrar fortfarande bär på en stor sorg och att föräldrarna kanske inte har berättat allt om Jacks död för Buster.

På väg hem från boxningsträningen en kväll möter Buster en underlig äldre herre som går och sopar på den öde gatan. Han tilltalar Buster och säger åt honom att han måste ta upp biobiljetterna han tappat. Buster har inte tappat något men tar upp en remsa biljetter som ligger på marken och stoppar dem i fickan.

En annan kväll när Buster är på väg hem från träningen dyker mannen upp igen, och helt plötsligt uppenbarar sig biografen Elysium (som egentligen varit stäng och igenbommad sedan många år tillbaka). Buster går in och där visas filmen ”Möss och människor”. När han kommer ut från bion är klockan inte mer än när han gick in…Buster förstår ingenting…

Det blir fler mystiska biokvällar för Buster, och tillsammans med den nyfunna vännen Saga kommer han att försöka förstå vem hans bror Jack egentligen var. Det finns en till person i boken som också kommer att ha betydelse för handlingen; tonårspojken Antoni som är mobbad i skolan och som vid ett tillfälle ser ut precis som Jack! Hur hänger allt det här ihop? Här finns en rad oförklarliga händelser som i slutet av boken knyts ihop på ett fint sätt.

Jag tyckte om boken, men hade lite svårt för åldern på Buster och Saga. De känns äldre än de sägs vara på sättet de beter sig och pratar med varandra. Men, vill du läsa en mysig bok om vänskap, kärlek, mod och sorg ska du absolut läsa Sju förtrollade kvällar.


Sju förtrollade kvällar
Författare: Mårten Sandén
Omslagsillustratör: Moa Schulman
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129695236
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *