Naturguide och naturliga äventyr för barn (och vuxna)

barnnaturBarnen upptäcker naturen tipsar, inspirerar och berättar. Innehållet bjuder på naturrelaterade aktiviteter, äventyr och olika typer av kunskap. Gör ett metspö, tälta och upplev nattdjurens ljud, utvecklande skogs- och strandlekar, plocka och laga mat ute, lär dig om moln, väderlek och bygg en egen drake… och mycket, mycket mer. Det mesta handlar om upptäckarglädje och om att ta tillvara på det som finns i naturen. Boken vänder sig till barn från sex år och uppåt, då och då rekommenderas en vuxens hjälp eller ges en säkerhetsuppmaning.

barnnatur2
Den som tar med barn ut i naturen, och tar sig tid, brukar märka att besöket ger alla inblandade en fantasi-kick. Kanske är det våra samlar- och vildmarksgener som aktiveras. Man måste inte ta sig till en storskog, ett fjäll eller en öde havsstrand för att möjligheter ska öppna sig, det kan räcka med en träddunge, en kulle, den egna trädgården eller en liten sjö…

 

Alla årstider erbjuder olika upptäckter och äventyr liksom olika tider på dygnet. Följ spåren i snön, vem har gått här? Och vem har bajsat? Det är vår, tälj en visselpipa och koka nässelsoppa. Det är sommar och bara regnar, hur ser molnen ut – blir det fint snart så vi kan flyga med drakarna som vi byggt? Vi sticker ner på stranden och fiskar, kollar strandfynd och bygger något av dem – kanske kan vi göra en liten eld. Ta med fynd hem och gör en utställning. Stjärnhimmel och månskära. Följ det hemliga spåret, där bygger vi vår koja, en tipi vad är det – det står i ordlistan längst bak!

barnnatur3 I Barnen upptäcker naturen finns verkligen massor att inspireras av och att lära sig, mycket kan barnen göra utan vuxna. Kanske är det inte så dumt att ha en ryggsäck som är packad för äventyr där det finns en bra täljkniv som en vuxen har lärt barnet att använda, och som får användas till vissa saker – och så plåster så klart!

barnnatur5

Bokens upplägg och layout är riktigt bra, man kan bläddra och titta på fina och berättande bilder, utföra och skapa med hjälp av förklarande illustrationer, slå upp och öka kunskaperna genom kombinationen text/illustration: hur låter en storspov och hur ser den ut, det här är ett bäverspår, en näbbmuskäke, en hästkastanj… lite av en naturuppslagsbok helt enkelt. Korta berättande texter, tips, instruktioner och recept blandas med pratbubbledialog. Uppmuntrande gör-uppmaningar i grönmarkerade ringar och rödmarkerade ringar med säkerhetsråd utgör kontraster. Märkligt nog är uppslagen och upplägget mycket överskådligt och känns inte ett dugg plottrigt!

barnnatur4

Med alla varningssignaler omkring dagens barn är detta verkligen en bok att ta på allvar och önska att även storstadsbarnen får nytta och glädje av!

barnnatur1

 


 

 

 

Barnen upptäcker naturen
Text och Illustrationer: Brita Granström och Mick Manning
Översättning: Ulrika Junkers Miranda
Originaltitel: Wild Adventures
Förlag: Ordalaget Bokförlag (2016)
ISBN: 9789174691412
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Marit Jonsson

Jag heter Marit Jonsson, är mamma och farmor, och har jobbat med barn i många år. Det är något alldeles speciellt med att läsa barn- och ungdomslitteratur, så jag fortsätter med det och berättar gärna om mina upplevelser när jag har läst klart. För mig är helheten viktig, en bok är både pärm och innehåll, har både text och bild, är skriven av någon och för någon, har tillkommit i en viss tid och i en kultur. Kanske tycker jag att detta är viktigt för att jag är både litteratur- och konstvetare, har fördjupat mig extra i barn- och ungdomslitteratur och i förhållandet mellan text och bild – och för att jag har läst många sagor och berättelser för många barn. När jag inte skriver om böcker skriver jag om något annat; som museer och utställningar, eller reportage om människor som är spännande, eller på min hemsida, eller korrekturläser, eller något annat som har med bilder, bokstäver och människor att göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *