Beppe testar! 15 experiment i köket och Beppes vetenskapspyssel

 Beppe testar! 15 experiment i köket Det här är en perfekt bok för att från en tidig ålder locka barn in i naturvetenskapens spännande värld! Här finns en mängd experiment som är enkla att göra hemma. Boken har ett bra pedagogiskt upplägg med jättefina bilder och teckningar som förstärker de tydliga instruktionerna.

Varje uppslag/experiment har rubrikerna ”Plocka fram”, ”Gör så här””, ”Vad hoppas vi på?” och ”Varför?” – allt för att på ett bra sätt förklara hur det ska gå till och varför det blir som det blir i slutändan. Några exempel på experiment du kan göra: ta reda på om man kan se järnet i juice, göra eget slajm, tillverka en osynlig eldsläckare och spränga ett tandpetarhus!

I slutet av boken finns sidan ”Beppes tjusiga ord”, som är en lista över naturvetenskapliga ord och begrepp som kan vara bra att känna till. Det kan vara ord som t.ex. densitet, osmos och indikator. Jag vill varmt rekommendera att både barn och vuxna tar en titt på denna sida och försöker lära sig och prata om begreppen. Som lärare vet jag att det är i de svåra orden många barn och ungdomar kör fast i just naturvetenskapen, vilket gör att de tycker ämnet är tråkigt. Den här boken visar dock att det är tvärt om – naturvetenskap kan vara enkelt och spännande!

Boken passar alla möjliga åldrar. Här hemma har jag en 5-åring som med hjälp av sin pappa utförde experimentet ”Skumfabriken”,men jag tror att barn upp till 13-årsåldern kan ha kul med laborationerna. Kan med fördel användas i både förskola och skola också. Som avslutning vill jag citera Beppes ord från inledningen av boken: Dags att ”labba, slabba och flabba!”


Beppe testar! : 15 experiment i köket
Författare: Beppe Singer
Förlag: Bonnier Carlsen (2015)
ISBN: 9789163886010
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Beppes vetenskapspysselEn vanlig fast ovanlig pysselbok! Här finns det en mängd olika pyssel att ta sig an, bland annat klassiker som labyrint, dra streck mellan siffror, finn fem fel och hitta ord – allt i vetenskapens värld.

Du kan även färglägga berömda forskare som Marie Curie och Leonardo da Vinci, rita egna bakterier och virus och möblera ditt eget vetenskapliga labb med hjälp av klistermärken.

En kul pysselbok för den som har lite intresse av naturvetenskap; här får du 24 sidor knep och knåp att greja med!


Beppes vetenskaps-pyssel
Författare: Beppe Singer
Förlag: Bonnier Carlsen ([2015])
ISBN: 9789163886027
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *