När Felix blev stor

Jan Lööfs snar felix blev storeriefigur Felix fick äran att bli Jans hyllning till sitt eget personliga jubileum. 75 år i livet. Och väldigt många år som extraordinär konstnär och även välsedd barnboksförfattare.

Det ligger mig alltid extra varmt om hjärtat att recensera Jan Lööfs böcker, då han varit en stor favorit hos mig och i min familj, framför allt på grund av hans bildkonst.

För flera år sedan skrev jag också hans författarporträtt på Alex Författarlexikon och närmade mig då hans magiska och speciella tankevärld lite mer ingående. Han är intressant i sitt bildspråk och på många vis en stor och lite annorlunda konstnär med en omisskännlig stil. Orden är inte i fokus i hans böcker, det är bilderna som talar. De är genomgående fantastiska i sin konkreta detaljrikedom. I många böcker dyker historiska personer upp, i denna bok skymtar både Fantomen och Leif G W Persson.

Själva storyn är något komplex och upplevs inte helt sammanhängande. Det behöver inte vara så, livet är ju inte det i sig självt. Figuren Felix är från början Jan Lööfs skapelse kring början av 1970-talet. Han var ursprungligen en seriefigur som dök upp i dagsstrippar för Dagens Nyheter. Serierna riktar sig till vuxna, men har visat sig uppskattats även av yngre.

Från det sedvanliga serieformatet får nu Felix växa och breda ut sig i denna bok. Han vill själv denna förändring och ber sin tecknare om att få vara med i en stor bilderbok. Han blir också volymmässigt större än nästan allt annat i boken. En ny bekantskap vid namn Lisa, blir hans följeslagare. De beger sig in i ett sagoland. En galen värld av just den mixen många av oss förknippar Jan Lööf med. Teknik och karikatyrer av kända personer. Och så musik förstås. En djurorkester! Sedan följer uppdrag och Felix blir indragen i ett dataspel med en Godzilla. Det är inte Felix grej detta. Vi ser hans tafatthet synliggjord i uppgivet kroppspåk. En serie ger honom mer utrymme ändå inser han. Felix ber om hjälp igen av sin egen Jan, som plötsligt dyker upp med fru Ingrid och Citroën i en grekisk fiskeby. Han vill tillbaka till serierna. Och om jag tolkar slutet rätt så kommer vi få se mer av Felix. I en liten serieruta?

Läs gärna även min recension av Jan Lööf Bildbok.

Djurorkestern

Persona


När Felix blev stor
Författare och illustratör: Jan Lööf
Förlag: Bonnier Carlsen (2015)
Antal sidor: 40
ISBN: 9789163885914
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

En kommentar till “När Felix blev stor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *