Pedagogik i Elsa Beskows anda

elsabMin första bok om Elsa Beskow – en ny pekbok för barn och vuxna tillsammans i serien Kreativa barn, denna gång i samarbete med Nationalmuseum.

Varför jag kallar den pekbok för barn och vuxna – jo, för det första aktiverar den sinnena hos flera generationer samtidigt, för det andra kan man inte ens som vuxen låta bli att peka i den och för det tredje har den de karaktäristiska blädder- och hållbarhetsegenskaperna som kännetecknar en sådan.

Även om man inte kan sin Elsa Beskow och hennes bildvärld utantill så känner de flesta igen karaktärerna från visor som Mors lilla Olle eller Sov du lilla Vide ung – även om det bara är i sin egen fantasi man har skapat sig en bild. Det är egentligen inte sagorna eller sångerna som förmedlas i denna bok, mer än indirekt, texterna är istället frågeställningar omkring bildspråket, bildberättelsen och mottagande personer.

Inledningsvis vänder sig texten till den vuxne omkring ämnet barn och bilder, eget och andras skapande, samt några fakta om Elsa Beskow. Tilltalet till den vuxne fortsätter i viss mening: man kan välja att läsa tyst, högt eller att berätta; men snart närmar sig tilltalet barnet, liksom lockar in det i bildens värld. Frågeställningar leder till upptäckande av motiv och bildberättelse, involverar barn och vuxna i samspel, uppmuntrar till fortsatt utforskande och egna små utflykter med bilden som utgångpunkt.

Små människofigurer i den stora skogen, bland skogens djur, små detaljer lockar till nya kunskaper om naturen, väcker fantasin och relaterar till barnet självt: ”Sov du lilla vide; Varför sover flickan i trädet? Hur känns det att sova i ett träd tror du? varför vill man ibland inte gå och lägga sig alls?”

Säkert gör text och bild mottagaren nyfiken på ursprungsberättelserna – läsfrämjande, lockar till sång – många bilder illustrerar de mest kända barnvisorna, ställer kreativa frågor – fantasifrämjande. Beroende på hur man läser, berättar, pekar, associerar… kan boken vända sig till olika och blandade åldrar. Gulliga bilder kan ha större djup och bearbetningsförmåga än man kan tänka sig. Lite läskigt kan det bli också: trollet tittar fram bakom stenen och räcker ut tungan, de små tomtebobarnen flyr för livet, snubblar i mossan och tappar sina blåbär.

elsab2


Min första bok om Elsa Beskow
Text och idé: Susanne Hamilton & Caroline Karlström
Förlag: Langenskiöld (2015)
ISBN: 9789187007835
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Marit Jonsson

Jag heter Marit Jonsson, är mamma och farmor, och har jobbat med barn i många år. Det är något alldeles speciellt med att läsa barn- och ungdomslitteratur, så jag fortsätter med det och berättar gärna om mina upplevelser när jag har läst klart. För mig är helheten viktig, en bok är både pärm och innehåll, har både text och bild, är skriven av någon och för någon, har tillkommit i en viss tid och i en kultur. Kanske tycker jag att detta är viktigt för att jag är både litteratur- och konstvetare, har fördjupat mig extra i barn- och ungdomslitteratur och i förhållandet mellan text och bild – och för att jag har läst många sagor och berättelser för många barn. När jag inte skriver om böcker skriver jag om något annat; som museer och utställningar, eller reportage om människor som är spännande, eller på min hemsida, eller korrekturläser, eller något annat som har med bilder, bokstäver och människor att göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *