Abbe och hans vuxna

abbeI boken Abbe och hans vuxna vänder författaren upp och ner på begreppen och bilden av den traditionella familjens funktioner och roller. Barnet Abbe har givits en vuxenroll som innebär att det är han som uppfostrar och ömmar för sina trotsande föräldrar som vägrar både skor och mat. Abbe oroar sig för sin utbrända mamma och kämpar för att få iväg sin vuxna Roland till jobbet.

– Jag hatar min stol, sa Roland tjurigt.

– Jaha, men det struntar jag faktiskt i, sa Abbe och satte Roland i bilstolen ändå.

– Du får inte komma på mitt kalas! skrek Roland argt och uppgivet. Det var något han brukade skrika när han inte fick som han ville.

Abbe och hans vuxna är enligt mig den typ av bok som riktar sig lika mycket till den vuxna som läser för barnet som till själva barnet, och första gången jag läste den kändes det som om lite för mycket fokus har lagts på att den vuxna läsaren ska känna igen sig. Det blir lite förvirrande när föräldrarna beter sig som barn, men fortfarande är kvar i vuxenvärlden och jobbar (om de inte är utbrända det vill säga), pratar om den senaste mobilmodellen eller fascineras över en 3G Mast.

Men! När jag och min sexåring hade rett ut vad det innebär att inte kunna jobba för att man är sjuk samt vad en 3G Mast är, blev boken dock till stor belåtenhet, just för att den lyckas att fånga upp barnets vilja att också få bestämma eller det kittlande i att få göra sådant som att äta chokladbollar efter att man har nattat sina föräldrar.

En trevlig bok att ha med sig när man reflekterar över upptempo-samhället, och dessutom försedd med lättillgängliga och roliga illustrationer!

Ett smakprov på Abbe och hans vuxna hittar du här


Abbe och hans vuxna
Författare: Björn Augustson
Förlag: Idus (2015)
ISBN: 9789175771540
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Karin Almerén

Jag heter Karin Almerén och jag tycker att barnböcker och annan barnkultur är något av det bästa att förgylla vardagen med. Tillsammans med mina två barn, födda 2008 och 2012, konsumerar jag allt från pekböcker till kapitelböcker, barnpoddar, teaterföreställningar och ljudböcker så mycket som jag hinner. Jag är lite extra nyfiken på barnlitteratur som har ett genus- och mångfaldsperspektiv, men jag gillar även att dyka ner i mina egna gamla bokgömmor och dela mina barndomsfavoriter med mina barn. Till vardags arbetar jag med kommunikation på en onlineavdelning, men den första kursen som jag läste på universitet var “litteratur och drama” sedan följde studier i ekonomi och statsvetenskap, jobb på olika myndigheter för att slutligen mynna ut i att det är för text och kommunikation mitt hjärta klappar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *