Snor

SnorBöcker av sorten ”går att läsa för barn i olika åldrar, t.ex. barn där åldersskillnaden är fyra år” är mina favoriter just nu! Eftersom jag och maken läser för våra barn varje kväll, men jag ibland är ensam vid nattningen underlättar det mycket om boken funkar för både 5-åringen och (snart) 9-åringen. Boken Snor tillhör den här kategorin. På baksidan av boken kan man läsa att förlaget bett författarna skriva om något de själva skulle velat läsa då de var barn. så, Bengt-Erik Engholm ville uppenbarligen läsa om just snor! Så här börjar boken:

Det var en gång en lärare som sa att man kunde dö om man petade näsan och åt upp snoret. Han hade hört talas om en liten flicka som gjort det. Jag och mina klasskamrater tyckte det lät otäckt. Efter den dagen höll vi fingrarna i styr. I alla fall ett tag.

Det här är en bok som håller barnens intresse uppe. Här kan kan läsa om bland annat blod i näsan, produktion av fyra liter snor per dygn vid förkylning, hur man blir förkyld, om nysningar, gult och grönt, snorbubblor och en hel del annat kletigt och smetigt.

Boken passar alldeles utmärkt både som högläsningsbok och som lättläst faktabok för barn som kommit en bit i sin egna läsning. I serien finns även böcker om havsvidunder, skelett, fladdermöss och fakirer (den har vi också).


Snor
Författare: Bengt-Erik Engholm
Illustratör: Jojo Falk
Förlag: Natur & Kultur (2015)
ISBN: 9789127141520
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *