Alice McMallis – pojken på kyrkogården

 

alice_400-500x500Det här är Jessica Lindholms debut som barnboksförfattare. Tidigare har hon illustrerat en hel del barnböcker och framförallt Kråkeböckerna, som är så populära i förskolorna. Här illustrerar hon sin egen bok. Jag måste nog få jämföra boken med Gareth P Jones böcker där jag läst Tvillingarna Thornthwaites testamente och Familjen Considines förbannelse. Men de böckerna vände sig till äldre barn medan denna bok vänder sig till åldern 6-9 år.

Liknelsen gör jag eftersom den har en skruvad handling och har inte riktigt traditionella hem och familjesituationer. Man får aldrig veta var Alice föräldrar finns utan hon bor i ett stort hus med barnflicka och Milda och Ewert, som är gifta, och är husets hushållerska och vaktmästare. Bredvid huset ligger den övergivna kyrkogården. Alice älskar nämligen skräck och skulle gärna vilja träffa ett riktigt spöke. Det är där hon träffar en mystisk pojke som drar in henne i minst sagt många otrevliga (men roliga) situationer. Jag vill inte säga vad för att förstöra spänningen.

alice 3

Jag har faktiskt aldrig läst något liknande. Jag tycker själva idén är sprudlande fräsch och nyskapande även om den handlar om ett gammalt tema. Den har många otäcka partier, riktigt ruggiga, men det är en charmerande ton boken igenom med lättsam humor. Jag älskar hur Alice löser de olika problemen och speciellt när hon ska lösa ett uppdrag utklädd i krigsmundering.

alice 2

alice 4

Helt fantastiska illustrationer som varierar i form och upplägg boken igenom. Jag fann dem mycket underhållande och måste erkänna att det här är bland de bästa barnböcker jag läst. En riktig bladvändare.


Alice McMallis – pojken på kyrkogården (Del 1)
Författare och Illustratör: Jessica Lindholm
Bokförlag: Idus
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 191
Utg.datum: 2015-03-13
ISBN: 9789175771663 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

En kommentar till “Alice McMallis – pojken på kyrkogården”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *