Kapten Kalsong och invasionen av de osannolikt ondskefulla mattanterna från yttre rymden

Kapten KalsongJag som har en 8-åring hemma kan förstå varför ungar gillar den här typen av böcker. Det här är tredje boken om Kapten Kalsong (men det är första gången jag stiftar bekantskap med honom). Man behöver bara läsa titeln för att bli full i skratt: Kapten Kalsong och invasionen av de osannolikt ondskefulla mattanterna från yttre rymden (och de minst lika grymma zombienördarna i skolmatsalen).

Huvudpersoner i böckerna är förutom Kapten Kalsong killarna Harold och George som går i fjärde klass på en (nästan) helt vanlig skola i Ohio, USA. För att man bättre ska förstå hur det kommer sig att deras rektor Krupp helt plötsligt blir en superhjälte i kalsonger när någon knäpper med fingrarna finns i början av boken en ”informationsbroschyr” författad av killarna. I den förekommer en del stavfel (den ska ju föreställa vara tillverkad av fjärdeklassare…) som jag tyvärr stör mig på (yrkesskadad svensklärare).

Hur som helst, det är ett par busiga men charmiga killar som i den här boken blir tvungna att ta till drastiska Kapten Kalsong åtgärder för att rädda planeten jorden från de lömska varelserna Zorx, Klax och Jennifer! Varelserna landar sitt rymdskepp på skolans tak (och det är det ingen som lägger märke till?!) och kommer verkligen lägligt då skolans tre mattanter precis har sagt upp sig. De får ta över jobbet utan någon som helst erfarenhet eller referenser, och kan sätta igång med sina onda planer. Nu ska de ta över världen genom att förvandla alla människor till zombienördar!!!

George och Harold börjar ana att något är på tok när de sin vana trogen kommer för att ändra mattanternas lunchtavla; det ser ut som någon redan har ändrat den! De smyger in till köket och hör hur de nya mattanterna pratar om ”Onda zombienördiga milkshakes” och ”Superelak snabbväxningsjuice”. De känner att de måste meddela rektorn, men kommer han att tro på dem?

Det här är en bok full med knasiga och dråpliga händelser som avlöser varandra. Här finns aliens, en rektor i bara underkläder, ett mordlystet maskrosmonster och flera Flip-O-Ramas!Jag trodde inte att jag skulle gilla boken särskilt mycket, men den är så galen att jag inte kan låta bli!


Kapten Kalsong och invasionen av de osannolikt ondskefulla mattanterna från yttre rymden
Författare: Dav Pilkey
Serie: Kapten Kalsong (del 3)
Förlag: Bonnier Carlsen (2015)
ISBN: 9789163881954
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *