En påse grön vind

vindSom en välbehaglig mild vind sveper denna bok över mig. Inom mig.

Lucy och hennes mamma ska resa till Amerika på sommarlovet men planerna blir ändrade. Mamman reser hellre med sin nya pojkvän på en annan tripp medan Lucy hamnar hos sin moster på Irland. Den där mostern som verkar totalt konstnärligt flummig och olik Lucys strikta och fina mamma. I ren protest färgar Lucy håret irländskt rött och reser iväg med tungt sinne. Hon känner sig övergiven. Inte bara av mamman men också av pappan, som har en ny familj, och där Lucy inte får plats under sommaren. Att mamman packar ned bikini åt sig själv och packar regnkläder åt Lucy gör att resan känns ännu värre.

Jag hade från början lite svårt för att begripa mig på den här boken. Språket och relationen mellan Lucy och hennes mamma kändes något gammalmodig vilket gjorde att jag först trodde det var en äldre tid som gestaltades. Jag förstod inte heller hur gammal Lucy var förrän mycket längre in i handlingen. Jag överrumplades också av alla dessa val som mamman hade, där hon kunde välja mellan att skicka Lucy runt om i Europa utan tanke på ekonomin. Pengar verkade inte vara något problem. Inte heller att skicka sitt barn runt om i olika länder. Författaren Gesine Schulz är tyska och den här boken har blivit mycket populär i Tyskland, så därför var min nyfikenhet stor. Vad är det med denna, till synes enkla bok, som gör den så omtyckt?

Jag kan bara svara för egen del. När Lucy hamnar på Irland så uppstår ett välbehag inom mig. Författaren skildrar dess omgivning och den enkla vardagligheten med en känsla av kärlek. Det händer egentligen inte mycket, men det som sker inom Lucy och de möten hon får med andra människor är väldigt älskvärt. En mysig läsupplevelse!

En påse grön vind är fin och varm bok om vänskap och absolut en hyllning till alla skapande människor. Och med stark kärlek till den fantastiskt vackra och gröna ön, Irland.


En påse grön vind
Författare: Gesine Schulz
Översättare: Dorothea Liebel
Bokförlag: Liebel Litteraturförlag AB
Läsålder: 9-12 år (men jag tycker även den passar äldre barn)
Antal sidor: 172
Utgivning: 201412
ISBN: 9789198036183
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

En kommentar till “En påse grön vind”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.