Det var du!

Det var du!Stackars Toby; han ville ju bara slippa träna kricket – istället blev han anklagad för mord!

Den här berättelsen utspelar sig i ett samhälle någonstans i England där tonårskillen Toby vaknar mitt i natten av att någon står vid hans säng! En riktigt läskig man är det som står där, och det han säger till Toby är helt befängt – han anklagar honom för mord! Toby fattar verkligen ingenting, han har väl inte mördat någon? Mannen vid fotänden är ett spöke och har nyligen mist livet. Nu vill han att Toby ska ställa allt till rätta igen, och han tänker inte släppa taget om honom förrän det är ordnat!

För att göra det hemska ogjort tar spöket med sig Toby tillbaka i tiden, till gårdagen närmare bestämt. Men vad var det som hände då egentligen? Det som påbörjade en lång kedja händelser som till slut tog livet av en man var att Toby hivade sitt kricketslagträ över ett plank i en park på väg till skolan, och det gjorde han enbart för att få slippa kricketträningen. Slagträet träffade en cyklist som for ut i trafiken och orsakade att en taxi kraschade in i ett skyltfönster till en frisersalong som….ja en lång radda händelser blev det. Toby får vara med om hela händelseförloppet för att han sedan ska försöka göra om och göra rätt – spökmannen vill inte dö!

Men det är inte okomplicerat, mannen kanske inte är så oskyldig som han själv vill låta påskina? Det är många människor som blir påverkade av det som händer på olika sätt. Vad säger samvetet?

En ganska spännande och annorlunda story där man får en liten tankeställare; vad blir konsekvenserna för andra när jag tar de beslut jag tar? En sak jag kom att tänka på när jag läste boken var att den skulle kunna passa riktigt bra att göra en kortfilm av. Synd att den involverar bilar, annars kunde man kanske ha filmatiserat den i svenskundervisningen (ja, jag är svensklärare i åk 6-9).

 


Det var du!
Författare: Keith Gray
Förlag: Argasso bokförlag AB (2014)
ISBN: 9789187667213
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *