Stridens arena

Stridens arenaStridens arena påminner en del om några av de mest populära dystopierna på marknaden just nu; jag tänker exempelvis på Hungerspelen och Divergent. Det böckerna har gemensamt är att handlingen utspelas någon gång i framtiden och att världen så som vi ser den inte längre är sig lik. Det finns också ett tävlingsmoment av något slag i intrigen där ungdomar måste strida mot varandra.

I Stridens arena är huvudkaraktären en föräldralös tonårig kille vid namn Scott. Han lever på gatorna i en stad där inga vuxna vågar sig ut. Vi får veta att ett mördarvirus tagit död på stora delar av den vuxna befolkningen år 2030. I samhället där Scott lever finns något som människorna mer eller mindre är tvungna att tycka om; ett slags tv-program som sänds över stora 3D-skärmar som finns uppsatta i staden. Där får man se kämpar strida mot varandra på liv eller död, ett ”folknöje” som blivit populärt sedan de flesta människor valt att fly till ett liv på nätet.

När Scott får chansen att bli speltestare för företaget som står bakom Stridens arena tar han den utan att tveka. Han har fiender på gatorna och behöver komma bort. Men vad han inte vet då är att hans värsta fiende också är en av de ungdomar som blivit speltestare. Det visar sig senare att spelet i själva verket är en oerhört otäck sak som gör att gränsen mellan verklighet och virtuell värld smälter samman. Scott kommer att stå öga mot öga med ”Brännaren” på en arena i spelet – är det virtuella smärtor eller är det på riktigt? Vem får leva och vem måste dö?

En riktigt spännande bok faktiskt, som jag kan tänka mig funkar att locka en del läsovilliga ungdomar med. Särskilt om de är intresserade av datorspel. Boken är också förhållandevis lättläst, vilket de flesta av Argasso förlags böcker är. Jag skulle vilja ha hela deras utgivning i min bokhylla i klassrummet där jag arbetar som svensklärare!


Stridens arena
Författare: Chris Bradford
Förlag: Argasso bokförlag AB (2014)
ISBN: 9789187667183
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *