I mitt knä ligger två böcker; en liten bok om Lilla stora Boubo som är liten men stor, och en stor bok om barn som är ganska små men på väg mot det stora livet: Vad är ett barn? Bägge är skapade av Beatrice Alemagna och helt underbara. Två böcker som i mycket skiljer sig ifrån varandra men ändå inte vill skiljas från varandra – de är som lillebror och storasyster: vill gärna vara alldeles självständiga men ändå höra ihop! Men den lilla måste få komma först…
Lilla stora Boubo handlar om en björnpojke i sina bästa år – precis i den åldern när man är som störst, inte är bebis längre utan har tagit det stora steget att upptäcka sina egna förmågor och sin egen storhet som individ. Man behärskar sin kropp – är helt övertygad – har identitet och självbild, och kan bestämma en massa saker själv; är helt enkelt självmedveten och självsäker.
Boubo står på huvudet bland kuddar och leksaker – ja, i alla fall nästan, han tar i alla fall sats. Och han kan redan cykla – på en gigantisk cykel med stödhjul, och gå baklänges (nästan) utan att ramla. Det är hur lätt som helst att se att han är stor – han har ju både stora ögon och en stor näsa och han beter sig minsann inte som ett småbarn längre. På alla sätt lyckas han övertyga alla – men mest sig själv.
Boubo har en mamma också, för henne ÄR han störst – trots den uppenbara skillnaden i storlek när hon efter dagens slut tar den lilla handen i sin stora och leder honom till en ömsint nattning.
I Vad är ett barn? har individen, egentligen både barn och förälder, nått till nästa steg i sin mognad – börjar se och uppleva omvärlden och människorna som befolkar den i förhållande till sig själv. Men här finns två perspektiv: barnets – vilket ännu inte har upplevt förvandlingsprocessens fortsättning men ser sin omgivning, och den vuxne läsarens – som har vuxenblivandet bakom sig, kan minnas och se tillbaka, och se barnet med den vuxnes ögon, hur barn är.
”Ett barn är en liten människa.
Barnet är bara litet ett tag, sedan blir det stort.
Det växer utan att märka det själv.
Sakta, sakta och tyst blir kroppen längre.
Ett barn är inte ett barn för alltid.
En vacker dag förändras det.”
Barnets stora frågor ställs mot de vuxnas minnen och insikter, framtid ställs mot erfarenheter och tillbakablickar, blir påminnelse till den vuxne; de utgör inga motpoler utan berikar varandra. Det finns så många olika sorters barn och så många olika sorters vuxna.
På något konstigt sätt tycker jag mig känna bildernas barn och vuxna, deras uttrycksfulla anskiten är liksom välbekanta. I flera bemärkelser är boken ett collage av porträtt som karaktäriserar i text och bild. Men det handlar inte bara om barnet, utan i lika hög grad om den vuxne och relationen mellan dem, och om relationen mellan vad som anses karaktärisera barn respektive vuxen. Gränser suddas ut, barn förstoras och de(t) vuxna förminskas – de liksom jämställs som individer med olikheter, individer under utveckling. Vissa strävar efter att bli vuxna, andra kan inte förstå vad det är för bra med det.
Det stora formatet understryker de porträtterade individernas existens. Uppslagens färglagda begynnelsebokstäver är dominerande och den övriga texten riktigt stor – liksom erkänner och uppmuntrar barnen som medläsare. Precis som Lilla stora Boubo, slutar Vad är ett barn? med tryggheten i att få vara liten ännu en tid, fridfullt nerbäddat i en säng med ljus, värme, närhet och ögon som ser.
Vad är ett barn?
Författare och illustratör: Beatrice Alemagna
Förlag: Mirando bok (2014)
ISBN: 9789198139624
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Lilla stora Boubo
Författare och illustratör: Beatrice Alemagna
Förlag: Mirando bok (2014)
ISBN: 9789198139631
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris