Sälsommar

SälsommarHär kommer ett riktigt bra sommarläsningstips!

Syskonen Levi och Lo hänger rätt mycket hos sin granne Tiger; det är skoj att vara där eftersom Tiger har så många djur! Här samsas papegojan Gojan, hunden Rizzla och de busiga kattungarna Fröken och Kalufs.

Levi och Lo håller koll på kattungarna medan Tiger jobbar med sin keramik. Det är inte helt lätt för katterna retas med Gojan, och Tiger säger att det nog är dags för dem att flytta hemifrån snart. Det tycker syskonen låter lite sorgligt för de menar att hunden Rizzla kommer att bli jätteledsen då.

En dag dyker Fyr-Calle upp, det är en farbror som bor ute på en ö och sköter om fyren som står där. Han berättar att sälarna har fått kutar nu. Levi och Lo blir alldeles till sig och vill så gärna åka ut och titta på dem.

Dagen därpå tar Tiger med dem i båten och ror ut till Fyr-Calle, en Fyr-Calle som är oerhört arg när han möter dem. Han är arg på att det kommit en hel båtlast med folk till ön och stört sälarna så pass att en av sälmammorna inte vågar komma tillbaka och ta hand om sin kut. Fyr-Calle ber barnen om hjälp att spana ut till havs om de kan se sälmamman.

Hur ska de rädda den stackars kuten när mamman inte vågar komma tillbaka? Och hur ska det gå för Tigers kattungar som måste flytta hemifrån?

En mysig och faktiskt lärorik bok om hur man tar hand om och även lämnar djur i fred när de behöver. Boken har härliga illustrationer och mysiga karaktärer. Passar jättebra för de som har läst på egen hand ett tag, men funkar även som högläsningsbok.


Sälsommar
Författare: Lin Hallberg
Illustratör: Karin Åström Bengtsson
Serie: Tiger Andersson (del 3)
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 60
ISBN: 9789163878435
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *