Ivar träffar en stegosaurus

ivar-traffar-en-stegosaurusDen där dinoperioden som många barn har, den har ju genererat en väldigt massa fakta-om-dinosaurier-böcker på marknaden. Men det finns inte lika många bra bilderböcker med äventyrliga historier om dinosaurier. Detta var något som författaren Lisa Bjärbo uppmärksammade och hon har nu påbörjat en serie om äventyr i dinosauriernas värld.

Ivar träffar en stegosaurus handlar om ett dinotokigt barn som på natten upptäcker att dinosaurierna i hans dinoland vaknar till liv. Han dras sedan in i deras värld och får hjälpa en stegosaurus med att rädda sitt barn som fastnat i ett snår.

Bjärbos bok har både humor och lite spänning och illustrationerna av Emma Göthner är lite lagom skissaktiga och passar bra till genren. Ibland kan jag (och säkerligen andra dinoexperter till barn) irritera mig på att dinosaurierna inte är anatomiskt korrekta, men som sagt, detta är en saga, inte en faktabok.

Min nästan-sjuåring har redan bestämt sig för att göra en likadan dinoväska med dinosaurielandskap som Ivar har.

dino

En bisak jag noterade och blev glad över är det faktum att det såg ut som att Ivar sover tillsammans med sin pappa i sängen. Men på nästa uppslag såg jag att pappan sov med kläderna på, så han hade troligen bara råkat somna vid nattningen. Jag tycker att det är bra att även i litteraturen visa att föräldrar och barn ofta sover tillsammans och att det inte är något konstigt med det, synd att det inte höll hela vägen i denna bok. (Stor igenkänning på att somna vid nattningen dock).

Nästa del, Ivar träffar en tyrannosaurus kommer till hösten, den ser vi fram emot.

Och ni, den där dinoperioden den behöver ju faktiskt inte gå över… mvh/stort dinofan på 31 år.


Ivar träffar en Stegosaurus
Författare: Lisa Bjärbo
Illustratör: Emma Gönther
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
Antal sidor: 32
ISBN: 9789129690071
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *