Olle flyttar

Olle flyttarÄntligen får vi njuta av Mati Lepps superfina illustrationer igen; jag gillar verkligen hans stil! I den här boken har han samarbetat med författaren Berit Åberg, och tillsammans har de skapat ett stycke bilderboksrealism. Boken handlar om något som vi alla har erfarenhet av, något som de flesta gör flera gånger i sitt liv och som många kanske ibland upplever som både stressigt och lite läskigt – att flytta.

Olle och hans familj, som består av mamma, pappa och storebror Leo, bor rätt trångt. Olle och Leo delar rum, något som både är en trygghet och en källa till irritation. Det är trångt, blir lätt stökigt och Leo vill inte att Olle ska ta hans saker. En kväll meddelar föräldrarna att familjen ska flytta till ett radhus där pojkarna ska få varsitt rum; alla utom Olle börjar prata om det nya huset…han säger ingenting han.

När man är liten är det inte så lätt att veta hur det går till när man flyttar. Vad tar man med sig? Vad lämnar man kvar? När Olle borstar tänderna på kvällen frågar han mamman om de ska ta med sig handfatet. Olle känner inte samma glädje över flytten som resten av familjen, han känner sig nog mest förvirrad och otrygg. Så pass att han till och med säger att han vägrar flytta. Han tänker bo kvar med dem som flyttar in i deras nuvarande bostad!

Snart är dagen för flytten kommen, och så klart flyttar hela familjen. Men hur kommer det att bli i det nya huset, med varsitt rum till pojkarna? Inte helt lätt…första natten tycker Olle att till och med sängen känns ovan, fast det är samma säng som han nästan alltid har haft. Det är en stor omställning för hela familjen, kanske framför allt för Olle.

Det är en finstämd skildring av en liten killes tankar och känslor kring att flytta till ett nytt ställe. En bra bok att läsa tillsammans med små killar och tjejer som kanske är i flyttartagen, men den passar så klart att läsa annars med.

Om du liksom jag tycker om Mati Lepps bilder finns det fler böcker med hans illustrationer som vi på Barnboksprat recenserat:

Viggos ord, Vill ni se en stjärna? och delar av Lilla barnkammarboken: rim och ramsor för händer, fötter och kropp.

 


Olle flyttar
Författare: Berit Åberg
Illustratör: Mati Lepp
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 32
ISBN: 9789163875687
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *