Vill ni se en stjärna?

Två av mina favoriter inom barnboksvärlden, Ulf Stark och Mati Lepp, har gjort flera böcker tillsammans. Det här är dock den första av dem som jag läser. När jag bläddrar i boken kan jag nästan höra Ulfs röst läsa högt för mig.

Den här boken handlar om kompisarna Ruben och Astor. Astor är en sån där kille som ofta gör tokiga saker och ställer till det på olika sätt, men han är även en modig person som tycker om att ställa upp för sin kompis. Astor tycker att han själv är ful, med utstående öron, fräknar och tänder som en häst. När jag läser hur han beskrivs och ser bilderna börjar Jojje Wadenius melodi ”Jag är det fulaste som finns” spela i mitt huvud…

Astors föräldrar är ganska oroliga för vad det ska bli av honom; mamman ligger inlagd på sjukhus och pappan försöker sköta om frisersalongen på egen hand (något som inte är helt lätt när man ska färga hår och är färgblind..) Men Astor själv är inte särskilt ängslig, för han vet ju att han ska bli en stjärna!

Men helt lätt är det inte att vara Astor. För samtidigt som han har bra självförtroende och kan mycket bra och roliga saker är självkänslan inte lika bra. Han känner han sig ful och fel, och när Ruben läser sagan om den fula ankungen för honom på biblioteket känner han igen sig. Men det där med att ankungen blir en svan, det tror han att H. C. Andersen bara hittat på för att man ska bli glad. Hans dystra tankar går till och med så långt att han tror att det är hans fel att mamman är sjuk.

Som tur är händer det en massa roliga och spännande saker som gör att saker och ting ordnar upp sig till slut. Utan att avslöja för mycket om handlingen kan jag säga att det förekommer hypnos, besök hos en spådam och en audition! En charmig bok som har ett större djup än jag först trodde. Det kan helt enkelt inte bli fel när Stark och Lepp är i farten tror jag!

Om du vill lyssna på ”Jag är det fulaste som finns”:


Vill ni se en stjärna?
Författare: Ulf Stark
Illustratör: Mati Lepp
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor:
ISBN: 9789163872099
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *