En hundvalp i stallet

hundvalpEn hundvalp i stallet är en barnbilderbok och även en handbok för hundägare eller andra som funderar på att skaffa hund. Reetta Niemelä är populär barnboksförfattare i Finland, kan jag läsa från Bonnier Carlsens hemsida.  Jag känner inte till henne alls men däremot har jag läst böcker tidigare som illustrerats av Salla Savolainen. Jag gillar hennes stök som är i de klottriga illustrationerna. Det skapar hemtrevnad. Att det är riktiga hem som vi får kika in i med många detaljer att titta på.

Förra året kom Stallet på kullen och jag förmodar att relationer och gänget presenterades där, för i denna bok slängs man liksom in i handlingen. Iris, Rina och Ricki kommer för att kolla in den nya hundvalpen som tydligen Minna och Micke är matte och husse åt. Om barnen är släkt med detta vuxna par eller vad de har för relationer till varandra var något jag blev förvirrad av i början av läsningen. Jag ville liksom få en förklaring och få en slags närhet till var och en. Men boken handlar mest om hur man tar hand om en liten hundvalp.

IMG_6245

Jag ska erkänna. Jag har ingen hund. Jag är mer av en kattmänniska, skulle jag påstå. Men jag har en syster som var helt galen i hundar när vi var barn. Hon gick ut med grannars hundar på promenad. Hon gick ut med hundar vars matte och husse hon inte kände alls och drömde alltid om en egen hund. Idag som vuxen har hon hund och tar även hand om de valpkullar som hennes tik får. Jag inser att det inte bara är ett intresse, det är en livsstil. Att vara hundägare innebär ett stort ansvar. Jag blir alldeles snurrig av alla saker som räknas upp i boken men det finns en avspänd och mysig ton i teckningarna som jag gillade väldigt mycket. Man kan alltså läsa boken som en saga men samtidigt kika på alla de faktadetaljer som finns på sidan om. Barnen som dras till stallet och de här gästvänliga vuxna personerna. Barnen hjälper till med massor av saker men samtidigt som de hänger och umgås tillsammans. Som hundägare verkar man ha ett väldigt aktivt liv och här skildras det på ett intressant och underhållande sätt samtidigt som man få lära sig en hel del.


En hundvalp i stallet
Författare: Reetta Niemelä
Illustratör: Salla Savolainen
Översättare: Agneta Wirberg
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 201403
Antal sidor: 36
Läsålder: 6-9 år
ISBN: 9789163877599 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *