Gregor – de hemliga tecknen

9789163875458_200_gregor-de-hemliga-tecknen_kartonnageJag har verkligen rekommenderat den här bokserien tidigare. Den om Gregor från ovanjord. Men när jag nu kommer till den fjärde i serien på fem böcker känner jag mig lite mätt. Kan vara att början inte tar tag i mig sådär rejält som de andra gjorde. Det blir mycket invecklade förklaringar kring vad som hänt och allas relationer till varandra. I alla fall till en början.

Gregor är alltså pojken det handlar om. Elva år gammal tvingades han ned i underjorden, en helt annan värld av underliga varelser, för att leta reda på sin 2 åriga syster som försvunnit. Men han är väntad och både människor och talande djur anser att hans öde är bestämt för att följa en profetia och besegra den fruktade råttan Bane. Många äventyr med rafflande cliffhangers har hänt i de tidigare böckerna, ibland väldigt våldsamt men som jag sagt tidigare, det lyfts upp av en härlig humor. Jag blir gripen av Gregor som person. Hur han kämpar för att hålla ihop den fattiga familjen, och hur han hanterar de farliga uppdrag som han får i underjorden.

Alla tre böckerna är mycket bra. Bladvändare skulle jag vilja påstå, men den fjärde boken känns som mellanakten. Även här kommer Gregor iväg på ett farligt och spännande äventyr tillsammans med sina nya vänner och som alltid sin lillasyster Boots vid sin sida. Men handlingen är mörk och stundtals väldigt jobbig att läsa. Så mycket död, och en scen som kan liknas vid nazisternas utrotningsmetoder av judarna under Andra världskriget. Även om Gregor är en krigare så ifrågasätter han verkligen kampen om makten. Måste man verkligen slåss? Är det inte trevligare om någon inte blev dödad?

Ja, jag känner lite så själv under läsningen. Det blir lite för mycket av allting men kommer man förbi den här boken så har man det spännande upplägget inför den stora striden att se framemot, och som förmodligen kommer i femte i sista boken. Vem ska vinna makten över världen i underjorden – blir det de hemska råttorna och deras ledare Bane? Och vad kommer Gregor kunna göra för att rädda sina vänner?

Suzanne Collins vet hur hon håller sina läsare på sträckbänken. Del 5 och sista delen kommer sommaren 2014.


Gregor de hemliga tecknen
Författare: Suzanne Collins
Översättare: Lottie Eriksson
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 201402
Antal sidor 351
ISBN: 9789163875458 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

5 reaktioner till “Gregor – de hemliga tecknen”

 1. Har länge tänkt läsa den här serien, väntar tills alla delarna har kommit ut. Tappade lite lusten när jag läste den här recensionen. Tycker du ändå att det är värt att läsa böckerna?
  Kram Kim
  #kommentera100

 2. Oja, det tycker jag verkligen du ska göra för böckerna är läsvärda och verkligen underhållande. Läs gärna mina tidigare recensioner om böckerna. Men som jag skrev så känns det här som en mellanakt, du vet upplägget innan det stora ska ske. Jag fann det ofta jobbigt att läsa men allt har nog sin mening för att man ska förstå delarna och även förstå hur Gregor tänker.
  Du har själv som författare berört många jobbiga händelser i dina böcker, Kim, och ibland kan sånt vara väldigt krävande att läsa men nyttigt. För att bättre förstå det goda så kanske man måste visa det onda i livet också. Jag är lite känslig när det gäller barn som far illa….även om det är talande fantasydjur…man blir så berörd men det om något är ju ett bra betyg – Suzanne Collins skriver så övertygande.
  Så läs gärna hela serien – jag längtar till den femte boken.

 3. Tack för svaret Sanna! Jo, ibland måste man beröra även det onda och hemska, även om det är svårt och gör ont i läsarna. Så är livet.
  Då ska jag ha kvar alla böckerna på min ”Att-läsa-lista” och väntar på femte delen så jag kan sätta igång marathonläsningen.
  Kram Kim :-)
  #kommentera100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *