Min bror Roger

rogerSamuel är 8 årig pojke som längtar efter sin äldre, vuxne storebror. De har inte haft någon kontakt med varandra på flera år och Samuel minns honom knappt. Men han tänker på honom. Ständigt.

Stefan Larsson och Malin Svarén är båda debutanter som barnboksskapare. De har skapat en barnbok som väcker känslor. I alla fall hos mig som är styvmor åt en pojke (man) som är så pass äldre än mina egna barn. Barn har rätten till sina syskon, även om inte alltid föräldrarna håller sams. Just detta är grunden i Min bror Roger.

Samuel går varje dag förbi den parkeringsplats där han vet att brodern ställer sin bil. En dag möts de och deras pappa tvingas hantera den nya situationen. Författaren leder oss in i berättelsen från ett barns oskuldsfulla nivå. Samuel förstår inte varför pappan och hans storebror har kommit ifrån varandra. En gång har han hört Rogers mamma via ett telefonsamtal med pappan. Hon lät arg. Samtidigt får man veta genom text och illustratörens sätt att teckna pappans lågmildhet att det här är en man som förmodligen är mycket deprimerad. Kanske även en man som har svårt att ta itu med känslor och konflikter. Som hellre flyr än tar strid.

IMG_6140

Jag finner en stor uppgivenhet hos pappan som sitter vid teveapparaten, som glömmer att laga middag och som drar sig undan då Samuel ställer frågor om sin bror. Men Samuels längtan efter sin storebror kommer att förändra den fastlåsta situationen. Och det behöver ju inte vara så komplicerat. Lite fika, en middag och kika tillsammans i fotoalbum för att bryta isen. Jag tyckte den här boken var stillsamt berättad på ett enkelt sätt. Illustrationerna följer känslorna väldigt väl och är fint gestaltat i sin mimik. Färgerna är matta och bilderna enkla, inte överdetaljerade, vilket förstärker bokens karaktärer då fokus sätts på dem. Staden illustreras grå och trist som en kuliss i bakgrunden. En stad att försvinna i. En stad där man kan bli främlingar fastän man bor så nära varandra.

IMG_6142

Pappan som bär samma gamla flanellskjorta blir en symbol för hans uppgivenhet. Den tjocka omoderna tvapparaten blir för mig också en symbolik om en man som fastnat i det gamla, som inte orkar gå vidare. Jag kanske läser in för mycket men jag gillar helheten. Boken blir nästan som en återblick av någons minne. Rent handlingsmässigt så vet jag inte om den kan brista i förståelsen. Små barn kan ha svårt att förstå relationer ibland och hur allt hänger ihop. Speciellt de som inte har så äldre syskon som Samuel har eller inte ens har halvsyskon. Men jag tycker den går att läsa ändå. Man behöver inte förklara så komplicerat. Samuel har en storebror som han längtar efter och vill vara med. Svårare än så behöver det inte vara och att sakna någon tror jag vi är många som kan relatera till. Ta hand om varandra.


Min bror Roger
Författare: Stefan Larsson
Illustratör: Malin Svarén
Bokförlag: Lindskog Förlag
Antal sidor: 44
Utgiven: 201402
ISBN: 978-91-85311-57-6 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *