Liksom helt magiskt

liksom helt magisktFörsta gången jag fick upp ögonen för namnet Mårten Melin, var när jag för många år sedan läste Bamse för barnen. Han har nämligen författat flera episoder om denna historiska björn. Jag tyckte hans avsnitt hade ett bra driv och framför allt; en bra moral. Hans bok Susanne och den lilla grisen läste jag högt för mina barn och jag tyckte om att djuren fick ta plats och att det fanns en vegetarisk insikt och att en sådan livsstil fick komma till tals. Efter det har jag läst nästan allt som han har skrivit.

Nu är det magiskt i fokus, magi är något han verkligen visat sig behärska i flera andra böcker. Många författare verkar hänga på hypen kring att skriva om övernaturligt och om barn och unga som besitter helt overkliga egenskaper. Gäsp. Men samtidigt, om någon behärskar det så bra som Mårten Melin gör, så känns det helt legitimt att det kommer fler böcker av den sorten. Från honom vill säga. En tonåring här i huset blev så förlorad i hans trilogi, (som Helena Ferry recenserat på Barnboksprat): Förvandlad, Jag är Love och Pixis bok att hon efter att ha läst dem från biblioteket, också ville äga böckerna själv. Jag bara: ”Men du ska väl inte önska böckerna i födelsedagspresent om du redan läst dem?” ”Men mamma, jag kommer ju läsa om dem flera gånger!”

Denna bok innehåller något så speciellt som kortnoveller, varje novell är endast på ett fåtal sidor och ändå lyckas de innehålla så mycket att en riktig story presenteras i ett bra språkligt flöde. Det är stundtals fräckt, lätt erotiskt, övernaturligt och lite otäckt. Huvudpersonen i varje novell är alltid en tonåring och kan vara både pojke eller flicka, vanlig eller magisk. Jag får möta vattenvarelse, voodoo, varulvar, troll, spöken, duopersonlighet, Amor, häxkonst, döingar, älvor och dessutom kliva in i andras drömmar plus träffa på en ande i flaska. Det som gör denna bok speciell, och andra med samma tema från Mårten Melin, är att han i ett tämligen vardagligt sorts liv, lyckas få in det övernaturliga som något helt naturligt.

Författaren är skicklig på att ta in sin samtid och få med många aspekter på ungas liv i dag och det utan att bli präktig eller korrekt. På bara några sidor som varje berättelse är, så fångas jag varje gång. Klart jag får favoritberättelser, som t.ex. ”Flickan och julskinkan”, men alla har en kvalitet som gör historien spännande och så då slutet på varje berättelse som fungerar trovärdigt. Om vi nu alls ska tala om trovärdigt när det gäller övernaturliga berättelser. Men jag tror på Mårten.


Liksom helt magiskt: 12 berättelser
Författare. Mårten Melin
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
Antal sidor: 148
ISBN: 9789129689297
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

2 reaktioner till “Liksom helt magiskt”

  1. Jag letade upp sökning och räddning efter vårt område eftersom vi har en hel del människor som försvinner i vårt län varje år. De har ett volontärprogram. Ganska intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *