Io fiskar krabbor

130625Jag har tidigare recenserat Rebecca Landmérs första bok om Io som heter Io längtar. Då skrev jag att det handlingsmässigt inte skedde mycket men att berättelsen tillsammans med text och bild var stillsam och fin. En bok om längtan för barn mellan 2-6 år. Jag var mycket förundrad över mössorna med öron som barnen bar i boken och skrev om det i recensionen också:

De påminner mig lite om vargdräkten pojken bär i Till vildingarnas land av Maurice Sendak eller som när min femåring vägrar gå på dagis utan sin hatt. Jag tolkar förklädnaden som ett sätt att skapa sig en identitet. En trygghet. Vad mössorna står för författaren vet jag inte men för mig skapar de en gemenskap mellan barnen och en detalj som väcker nyfikenhet.

I den andra boken, som heter Io fiskar krabbor, verkar Io vuxit och blivit något äldre. Det märks även i texten för den här boken riktar sig till något äldre barn än vad den förra gjorde. Här handlar känslorna om att övervinna rädslor och om vänskap men författaren har varvat handlingen med intressanta fakta om havslivet längs Sveriges västkust. Man kan alltså läsa boken på olika sätt.

IMG_5337

Handlingen i kort: Io och hans kusin Gullan åker till en skärgårdsö för att sova över hos Gullans faster. Gullan vill fiska krabbor men Io tycker det verkar lite otäckt. Gullan lär honom knepen.

Jag var på en badstrand i sommar och en mamma ropade åt sitt barn att hon hade funnit grodyngel. På några sekunder rusade alla barn upp från vattnet och omringade den här mamman vid strandkanten. Snart ville alla fånga grodor. Det är intressant hur nyfikna vi människor är på natur och djurliv. Rebecca Landmérs bok andas barndomens somrar. Barn som leker. Barn som är nyfikna på djurlivet. För boken handlar inte om att fånga krabbor och äta dem. Den handlar om kunskap och lek. Hur fångar man krabbor, vad äter de, hur lever de och framförallt handlar det om en sommardag med salt vatten och lek på en brygga. En jättefin kombinerad sago- och faktabok för barn mellan 4-8 år.

IMG_5338

P.S Längst bak i boken finns ett svart-vitt foto på författaren som barn. Här får man en slags förklaring till den där mössan med öronen och jag finner en helhet, en medveten själ bakom böckerna som jag tyckte var otroligt charmig. Vill ni se bilden? Då tycker jag ni ska läsa boken.


Io fiskar krabbor
Författare & Illustratör: Rebecca Landmér
Bokförlag: Rebaland
Utgiven: 201307
ISBN: 9789198116601 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *