Marcelo i den verkliga världen

Marcelo är en 17-årig pojke som har sin diagnos någonstans inom autismspektrat och allra närmast Aspergers syndrom. Han går på Paterson, en specialskola för elever i behov av särskilt stöd och han har denna sommar fått jobb på skolan för att sköta om Haflingerhästarna som de har där. Då kommer Marcelos pappa med förslaget att Marcelo istället ska arbeta på pappans advokatbyrå under sommaren för att träna på ”den verkliga världen”. Pappan vill också att Marcelo ska gå sitt sista high school-år på en vanlig skola vilket Marcelo absolut inte vill. De kommer överens om att om Marcelo klarar att följa reglerna i den verkliga världen så ska han själv få välja vilken skola han ska gå i efter sommaren. Så kommer det sig att Marcelo börjar på postkontoret på advokatbyrån och vi får vara med honom på den resa han företar sig under sommaren.

Jag vill inte säga mer om handlingen i den här boken och jag vet inte heller hur pass viktig den är. Det var liksom en sådan fin läsupplevelse att bara hänga på Marcelo på hans väg genom den verkliga världen. Hela tiden får vi följa Marcelos analyser av vad som händer och hur han ser, uppfattar och tolkar olika situationer.

Jaså, du har snackat med farsgubben?
Din pappa är ingen gubbe.

Hon spärrar upp ögonen, vilket betyder att hon är förvånad.

Marcelo är en riktigt härlig karaktär och jag kan inget annat än att låta honom fylla mitt hjärta med kärlek. Han är helylle och genomgod men på ett sådant ärligt och trovärdigt sätt och jag känner mig liksom upplyft inombords efter att ha läst denna bok. När jag först slog upp boken avskräcktes jag lite jag av typsnittet på texten men det tog inte många sidor innan jag började sträckläsa i ett rasande tempo och det var sorgligt när jag tvingades skiljas från Marcelo i slutet, även om det faktiskt kändes som exakt rätt tidpunkt. Läs den här boken, lär känna Marcelo och upplev världen med hans sinnen!


Marcelo i den verkliga världen
Författare: Francisco X Stork
Förlag: B Wahlströms (2013)
ISBN: 9789132160950
Antal sidor: 304
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *