Större än en dröm

storre an en dromEtt syskon som undrar. Ett syskon som lärt sig leva med det tysta minnet av en storasyster som inte längre finns, men som fanns och dog innan han själv kom till världen. Plötsligt hör han henne viska och får ett löfte om att träffas när han gått till sängs. De möts och cyklar och allt känns möjligt. Storasyster får äntligen cykla, något hon inte hann innan hon dog. Hon visar sin viloplats och hon pekar mot rummet på sjukhuset. Och de kommer till en park med en damm där hon en gång varit och där, just då kommer sorgen plötsligt till pojken:

Och det var inte vilken sorg som helst. Så här hade jag alltid känt. Det var gammal sorg utan tårar. Den hängde som en tapet på väggarna i vårt hus. Den låg gömd i mammas soppa, i pappas bröd och i min varma mössa.

Lila stig Nattcykling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De sitter i en båt och smakar marsipan som storasyster alltid velat känna smaken av. Stilla tillsammans, bara de två. På morgonen dagen efter mötet är storasyster borta. Hon var större än en dröm. Nattens dröm gav lindring i sorgen och ljuset närmade sig pojkens sinne. En hälsning var kommen.

”I natt träffade jag storasyster”, sa jag vid frukostbordet.
Pappa spelade musik och hela huset doftade nybakat bröd.

Glad frukost

Marit Törnqvist är en intressant illustratör som är vida känd i Holland och som har flera samarbeten med Astrid Lindgren i sin meritlista. Hennes stil är poetisk och lätt drömsk. Författaren Jef Aerts kan skatta sig lycklig som fick hennes känsliga pensel att tolka denna fina och berörande text.


Större än en dröm
Författare: Jef Aerts
Illustratör: Marit Törnqvist
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
Antal sidor: 40
ISBN: 9789129688214
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *