Hjältar och monster på himlavalvet, del 1

Hjältar och monster på himlavalvetJag slog till direkt när jag fick höra att Hjältar och Monster på Himlavalvet skulle komma i nyutgåva. Jag lyssnade mycket på ljudböckerna när jag var barn och tyckte att berättelserna om de grekiska gudarna var väldigt spännande.

Bokserien handlar om tre syskon och deras morbror Martin som under tråkiga kvällar tittar på stjärnorna och berättar de gamla grekiska sagorna som hänger ihop med stjärnbilderna på himlavalvet. I den första boken som nu är aktuell får vi läsa om bland annat den bevingade hästen Pegagos, om Perseus och monstret Medusa och hur djuren lyckas besegra den elaka jägarjätten Orion.

Det är kul att åter få stifta bekantskapen med de klassiska gudaberättelserna och få höra historierna bakom stjärnbilderna. Berättelserna vävs samman genom mellanspel om de tre syskonen och deras berättande morbror. Dessa partier känns lite styltiga och torftiga, särskilt i replikerna barnen emellan, men de fyller sin funktion för att hålla berättelsen samman.

Boken har fått ett nytt omslag, men de klassiska illustrationerna inuti boken är kvar. Det tycker jag på ett sätt är synd, för trots att det kan ligga ett värde i det så känns illustrationerna mest skissartade och bleka. Nya vackra illustrationer hade givit boken ett uppsving tror jag.

Hjältar och monster på himlavalvet

Jag har läst boken för min dotter som är 5,5 år och hon tycker att boken är mycket spännande och intressant. Hon har även uttryckt en önskan om att gå ut på kvällen och titta på stjärnorna (något som inte händer var dag här i stan) för att själv få upptäcka stjärnbilderna. Vissa gamla gudasagor kan vara ganska råa och hemska, men jag och dottern upplever inte att denna bok innehåller hemskheter.

Boken kan med fördel kombineras med Min första stjärnbok som innehåller stjärnkartor för när på året de olika stjärnbilderna syns bäst, mer information om stjärnor och rutor att kryssa för när man sett stjärnbilder på himlavalvet.


Hjältar och monster på himlavalvet del 1
Författare: Maj Samzelius
Förlag: Malika förlag (2013)
Antal sidor: 144
ISBN: 9789198072105
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *