Hugo – elak, blodtörstig och…jättefarlig?

HugoIllustratören Mia Nilsson debuterar som både författare och illustratör med boken Hugo – elak, blodtörstig och jättefarlig? Och jag gillar den direkt!

Jag avgudar de härliga illustrationerna i murriga färger på strävt papper. Mia Nilsson kan nog mycket väl vara min nya favoritillustratör. Djuren är uttrycksfulla och färgerna och mönstren är härliga att se på. Jag vill rama in varenda sida och sätta upp på väggen.

Själva berättelsen handlar om Hugo, en före detta cirkuskrokodil som bokstavligt talat blir utkickad från cirkusen och hamnar på en främmande plats, nämligen uppe i de nordiska skogarna. Djuren där har aldrig sett en krokodil förut och rykten går genast om att Hugo är ett blodtörstigt monster. Men Hugo är inte det minsta blodtörstig, han känner sig bara ensam. Han sätter upp en ”Hugoskahittaenkompisplan”och gör allt för att de andra djuren ska börja tycka om honom, något som inte visar sig vara helt lätt till en början.

Hugoboken handlar om vänskap, utanförskap, fördomar och att våga utmana sina inre föreställningar. Jag tror att detta är en bok som många kan barn kan dra nytta av när det handlar om att att förstå omvärlden bättre.

På baksidan står det ”om du gillar Hugo lovar Mia att göra fler” och jag säger ”ja, gör det!” och placerar Hugoboken bland Barnboksprats favoriter.

Hugo


Hugo – Elak, blodtörstig och… jättefarlig?
Författare & illustratör: Mia Nilsson
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 40
ISBN: 9789163871818
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *