Jag ska försöka beskriva dig precis så fin som du är

jag ska forsoka beskriva digEn minst sagt annorlunda pekbok med rena strama illustrationer. Inget distraherade med en massa små detaljer. Temat är barnet och dess väsen, fysiskt men även psykiskt. Ålder för boken är riktigt små till något större som har ett talande språk. Det kan med de senare leda till vidare samtal om kroppen och hur den kan användas och hur barnet kan tänka och drömma. En naturligt nära relation till barnet krävs nog för att kunna uppnå intentionen, att här finns du, just du, fina lilla barn. Läsaren ska kunna agera med barnet. Dramatisera kroppen.

Det finns en renhet och en tydlighet i text och bild som kräver lite av läsaren. Jag tror inte på att sätta boken i händerna på vem som helst som inte uppskattar eftertänksamma böcker. Här går det inte att hasta igenom texten, vilket är lätt då den är kort. Orden är både konkret beskrivande och abstrakta. Det finns en mjuk poesi i formuleringarna: ”en munnig mun” och boken kan med fördel läsas om igen med en gång. Det blir som en slags rytmisk ramsa att lära sig utantill. Enkelheten kan skapa fokusering och igenkänning hos barnet, likväl som den möjligen kan ge läsaren ett uttråkat sinne. Läs den då på rätt sätt. Hur då? Långsamt, och se det lilla barnets reaktion, då kan det bli fint. Med uppmärksamheten fullt riktad på barnet kan du stanna upp och le och peka och känna.

Tankar

Boken vill gott och jag tänker plötsligt på en annan liten fin bok: Jag av Stina Wirsén. Den har en större utblick då den inte bara utgår från barnet, utan på resan ut i livet. I Jag ska försöka beskriva dig precis så fin som du är, är det blick på det konkreta barnet. Men i boken Jag upplever jag också en önskan om att möta och se barnet och i det mötet visa på hur fantastisk denna lilla person är. I illustrationerna av författaren Siri Ahmed Backström är varje beskriven del på barnet enkelt tecknat i svart och vitt och sakta växer ett helt litet levande barn fram. På varje sida med text finns en färg, vilket ger ännu ett sinnesintryck och kan bli något att tala om det också. På slutet kulminerar allt i ett enda långt kittlande gos.
Killa


Jag ska försöka beskriva dig precis så fin som du är
Författare & illustratör: Siri Ahmed Backström
Förlag: Urax Förlag (2013)
Antal sidor: 28
ISBN: 9789187208034
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *