Sov nu för fan

sov nu för fanFinns det barnböcker för enbart vuxna? Jo, tydligen. Författaren Adam Mansbach kom på sin bokidé när han hade problem att natta sin dotter och det blev Go the fuck to sleep.

Det handlar om en pappa som är trött, frustrerad och en aning arg över att nattningen tar så lång tid. Texten är skriven på rim och pendlar mellan harmoni och ilska. Djur som slumrar, naturen som stillar sig i natten och gränsen mellan dröm och verklighet. Boken hade varit helt underbar som godnattsaga om man kunnat ta bort pappans hårda ord (ordet fan används på varje sida utom två)och känsla av att vara en dålig förälder eftersom detta kan kännas anklagande mot barnet. Om man nu får för sig att läsa för barn. Jag tror många föräldrar kan känna igen sig i situationen som beskrivs. Hur många gånger har man inte fått lämna sitt varma kvällste, missat filmen man tänkt se eller somnat bredvid barnet och vaknat upp trött med en känsla av att kvällen är förstörd? Tror alla föräldrar har någon gång gått igenom perioder med jobbiga nattningar av barn. Jag tyckte väldigt mycket om illustrationerna men det är däremot ingen saga man bör läsa för ett barn.

Detta var min reaktion på den svenska texten men jag sökte vidare och gick in på Youtube och fick höra sagan på originialspråket och uppläst av skådespelaren Samuel L. Jackson och där kom sagan mer till sin rätt för hur den bör betonas och läsas som. Skådespelaren börjar varje blad med två ljuva meningar för att leda in barnet i sömn medan de två sista avslutas med en mer irriterad ton. Det blir väldigt humoristiskt och författarens syfte framträder bättre. Roande och igenkännande för oss föräldrar.

IMG_4367

Boken har faktiskt blivit en världssuccé kan jag läsa på omslagets baksida. Den har översatts till mer än trettio språk och ska även bli film(?). Här beskrivs den också som en kärleksfull barnboksparodi och det kan jag väl hålla med om.


Sov nu för fan
Författare: Adam Mansbach
Illustratör: Ricardo Cortés
Förlag: Kängeru förlag
Utgiven: 2011
ISBN: 9789186289560 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

4 reaktioner till “Sov nu för fan”

  1. Jag har hört Samuel L Jacksons uppläsning och älskar den! :-)

  2. Synd att slösa helt okej illustrationer på en sådan tjatig och aggressiv historia. Nu ska jag gå och lägga ungarna och få dem att somna före mig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *