Märkliga och makalösa djur i närbild

Märkliga och makalösa djur. I närbildNär jag läste titeln Märkliga och makalösa djur. I närbild trodde jag att det skulle vara en en faktabok med huvudsyftet att visa rikligt förstorade närbilder av djur. Men det visade sig snart att ”i närbild” snarare handlade om närmare faktaporträtt av djuren.  Det är nämligen en bok som låter oss titta närmare på vilka märkliga mekanismer det finns bland djur och hur de fungerar.

Vi kan till exempel läsa och se bilder av en fjärils metamorfos, få svar på hur fåglar kan flyga samt hitta rolig och otrolig fakta om olika djur.

Foton och illustrationer används såväl för att visa hur djuret ser ut som att förklara fenomen och vara dekoration. En del av bilderna är verkligen häftiga och det går att lära sig mycket av att bara titta i boken. Däremot är texten inte riktigt någon höjdare. Den kräver mycket förförståelse, faktakunskap och ordförståelse.

Ett exempel:

Hudmembranet som pälsfladdraren sträcker ut för att glidflyga graciöst är så stort som möjligt för att ge maximal lyftkraft.

Detta hade ju kunnat skrivas på ett enklare sätt. Men bilden bredvid texten gör det som sagt lätt att förstå ändå. Det här är en bok som jag läser tillsammans med mina barn och då fungerar den jättebra.

Boken ingår i serien Märkliga och makalösa djur från Animal Planet.

Groda

 


Märkliga och makalösa djur. I närbild
Författare: Amanda Burdon
Svensk text: Mikael Fant
Bokförlag: Turbine/Massolit förlag (2012)
Antal sidor: 64
ISBN: 9789174430813
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *