Io längtar

IODen här boken fann jag mycket rar och fin. Den har en vardaglig ton och är stillsam. Författaren och illustratören heter Rebecca Landmér och boken följer barnets perspektiv. Egentligen sker inte mycket handlingsmässigt utan det är mer en känsla som den förmedlar. Den är varm och gemytlig och handlar om längtan. Om Io som har skilda föräldrar och längtar efter de båda. Och om kusin Gullan som ibland kommer på besök och också har skilda föräldrar. Barnen är olika varandra men har ändå mycket gemensamt. Som när de bygger snöhus åt en död ekorre och funderar över vem som kommer längta efter djuret då. Det verkar som om deras längtan och saknad ligger hos dem båda två men det blir inget som problematiseras eller skapar ångest. Båda barnen verkar ha det bra med sina respektive familjer.

Io längtar

Inte någonstans står det förklarat i texten vad de där mössorna barnen bär betyder för dem. För både Io och hans kusin bär huvudbonader med öron, utomhus som inomhus. De påminner mig lite om vargdräkten pojken bär i Till vildingarnas land av Maurice Sendak eller som när min femåring vägrar gå på dagis utan sin hatt. Jag tolkar förklädnaden som ett sätt att skapa sig en identitet. En trygghet. Vad mössorna står för författaren vet jag inte men för mig skapar de en gemenskap mellan barnen och en detalj som väcker nyfikenhet.

Boken finns att köpa både i mjukpärm och i hårdpärm. Önskas hårdpärm så kan man köpa den direkt från förlagets hemsida – klicka HÄR. Rekommenderad ålder är 2-6 år.


IO längtar
Författare & Illustratör: Rebecca Landmér
Förlag: Rebaland
Utgiven: 2012
ISBN: 9789163716034 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

4 reaktioner till “Io längtar”

  1. Oj, mitt misstag Rebecca. Jag kollade bara Adlibris. Men det måste jag ändra genast i inlägget – naturligvis måste läsarna få se att boken går att köpa som hårdpärm. Oerhört viktigt! Ser framemot den andra boken. Kram!

  2. Pingback: rebaland
  3. Åh, vad jag gillar illustrationerna! Levande och känsliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *