Den magiska trädkojan 3 – Mystiska mumier

Mystiska mumierDen tredje boken om den magiska trädkojan tar syskonen Viktor och Hanna till Afrika! Hur går det egentligen till? När barnen bläddrar i en bok i trädkojan börjar den plötsligt snurra, fortare och fortare går det tills allt plötsligt blir stilla och de har förflyttats tillbaka till forntidens Egypten. Egypten och faraonerna är ett ämne som fascinerar mig, och när jag besökte Egypten för ett antal år sedan såg jag pyramiderna i Giza och besökte även Drottningarnas dal i närheten av Luxor.

När trädkojan slutat snurra denna gång befinner sig Viktor och Hanna i toppen av en palm. På håll ser de en pyramid och en begravningsprocession och en svart katt finns nedanför trädet. När barnen tagit sig ner från kojan för att bege sig mot pyramiden har begravningståget försvunnit, men katten finns kvar…

När de följer efter katten visar den vägen in i pyramiden, och där händer det saker! Först råkar de på en läskig typ som sveper förbi, och sen dyker det upp ett spöke! Närmare bestämt drottning Hutepi. Hon berättar för barnen att hon inte kan ta sig till nästa liv eftersom hon inte kan hitta De dödas bok som hennes bror gömt för att gravplundrare inte ska hitta den. Brodern har ristat in hieroglyfer men eftersom Hutepi är översynt och därmed ser dåligt på nära håll kan hon inte tyda dem. Ska Viktor och Hanna kunna hjälpa spökdrottningen? Och kommer de att kunna ta sig ut från pyramiden och hem till sin egen tid?

Den magiska trädkojan-serien passar utmärkt för äventyrssugna killar och tjejer som kan läsa själva, det är ganska korta men innehållsrika och spännande berättelser. Lämpar sig även för högläsning.

Här hemma har vi även läst de två första böckerna i serien; Dinosaurierna kommer och Den svarte riddaren. Det är spännande och roliga böcker som även innehåller en skvätt historia och allmänbildning. Sonen som är 6½ tycker väldigt mycket om dem.

I mars kommer en fjärde bok om trädkojan som heter Pirater och papegojor, det kommer en recension på den under våren.


Den magiska trädkojan 3 – Mystiska mumier
Författare: Mary Pope Osborne
Illustratör: Sal Murdocca
Serie: Den magiska trädkojan (del 3)
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 65
ISBN: 9789132160745
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *