Eddie och julen

När man är liten och inte har upplevt en julafton (eller varit med om men inte minns) kan många saker te sig väldigt underliga. Vi får följa lilla Eddie och hans familj vid pepparkaksbaket, julgranspyntandet, en lååååååång julaftonsmiddag och till slut tomtens ankomst.

Som småbarnsförälder känner man igen sig i både föräldrarna och sina barn i Eddie. Vem har inte trilskats med sura barn som inte vill ta på sig de varma vinterkläderna när man ska hem från dagis? När ett plagg äntligen sitter på plats har ett annat mirakulöst lossnat från en fot eller hand!

Eddie är en ivrig och bestämd kille, det märks (det han säger i boken är uttryckt i VERSALER). När mamma på väg hem från dagis berättar om att tomten ska komma med paket säger Eddie ”NU PAKET!”, men nej – först ska det bakas pepparkakor säger mamma. Pappan bakar hjärtan och stjärnor, Eddie bakar bollar och korvar.

Sen är det dags att klä julgranen, det är konstigt med ett träd inomhus tycker Eddie. Dessutom sticks trädet! Någon tomte syns inte till och Eddie funderar nog var han har tagit vägen. Det är inte lätt att förstå tid när man är så liten. Till slut blir det i alla fall julafton och släktingar kommer och äter middag. Jultomten knackar på efter en (som barn brukar tycka) evighetslång julaftonsmiddag, men då är Eddie inte så kaxig längre. Han vågar inte öppna dörren! Tomten (som har röda örhängen precis som mormor/farmor, min notering) får i alla fall komma in och efter en stund (och fem julklappar) är Eddie inte längre så rädd. Det där med jul är nog ganska trevligt i alla fall.

Det är en söt bok med ljuvliga illustrationer som jag nu kommer att slå in i ett paket och hänga i barnens julkalender. Den kommer säkerligen att hänga med i flera år här hemma. En bra julbok för de mindre barnen tycker jag.

I vår kommer de som vill att kunna läsa en till bok om Eddie, för då kommer Eddie får en lillebror.


Eddie och julen
Författare: Lisa Bjärbo
Illustratör: Jesús Verona
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 32
ISBN: 9789129683516
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

2 reaktioner till “Eddie och julen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *