Stora boken med LEGOidéer

Om du letar efter en bok som bit för bit (såsom instruktioner i förpackningarna är uppbyggda) berättar hur man bygger olika legomodeller så är det här fel bok för dig. Om du däremot vill ha en bok full av tips och inspiration när det gäller legobygge är det en jättebra och kul bok!

I inledningen får du bland annat råd om hur du ska tänka när det gäller skala, om bitar som är användbara när du ska bygga i sidled och information om hur man använder boken. Den innehåller alltså varken bygginstruktioner eller bitlistor, däremot idéer i stora mängder.

Boken är uppdelad i följande kapitel (inom parentes några exempel på byggen):

  • Flygplan, tåg och bilar (glassbil, citytåg, varmluftsballong)
  • Stad och landsbygd (familjevilla, tågstation, broar)
  • Utomjordiskt (svävarskoter, månbrytare, utomjordingar)
  • Förr i tiden (slott, drakar, katapulter)
  • En värld av äventyr (piratskepp, vikingaby, robotar)
  • Bygg och behåll (lådor, ramar, klassiska brädspel)

Varje kapitel har en egen byggare som får svara på frågor om sitt legointresse. Det är allt från en 18-årig engelsman till en 52-årig kvinna från Kanada som har byggt modellerna i boken. Själv är jag barnsligt förtjust att bygga ihop legomodeller efter beskrivningarna som följer med i förpackningarna, något jag har fått göra fram tills nu när sonen är 6 år och själv vill klara av det. Som tur är behöver han hjälp ibland! I den här boken får man ju som sagt inga steg-för-steg instruktioner, men sugen på att bygga blir man absolut!

Man får ofta se modellerna ur olika vinklar för att man ska kunna tänka ut hur de är uppbyggda, ibland finns också alternativa modeller. Det finns också en del byggrutor där modellerna är isärplockade i delar för att beskriva en viss byggteknik. Bildtexterna pekar ut t.ex. viktiga bitar, byggtekniker, funktioner, ändringar och alternativ.

Ett givet julklappstips från mig om man har legotokiga barn (ungdomar eller vuxna) i sin närhet!


Stora boken med LEGOidéer
Författare: Daniel Lipkowitz
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163871573
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *