Vem är rädd nu då?

I höghuset på Omvägen bor det en hel hög barn (även mammor och pappor) som är rädda för en hel massa olika saker. Den här boken hjälper till att avdramatisera rädslorna en smula genom att tipsa om vad man kan göra eller hur man ska tänka kring det man är skraj för. Boken är luftig och lättläst med söta illustrationer, och hos alla bilderna finns en och samma gröna lilla kanin som en röd (eller grön?) tråd genom berättelsen.

Vi får veta hur man (förhoppningsvis i alla fall) slutar vara rädd för spöken, häxor, monster, ormar, mörker, råttor, inbillade tjuvar, hajar och spindlar. Boken är uppbyggd så att ett uppslag visar och berättar vad barnet är rädd för, på nästa uppslag är det en vuxen person (eller ett storasyskon) som säger att det t.ex. inte finns några spöken i garderoben, men att om det fanns så skulle de tycka att det var trångt och mysigt och sitta där och läsa och dricka välling. Ett spöke som dricker välling känns kanske inte så läskigt?

Visste du förresten att om det finns häxor under badkaret, så städar de där med sina små kvastar tills de blir trötta. Sen dricker de kaffe och äter kakor. Och ett ensamt monster under sängen är inte farligt, det är bara en liten filur som vill ha en lekkompis som den kan bygga lego med! Mörker behöver man inte heller vara rädd för, det är bättre att försöka bli kompis med det. För då kan man låta det ligga i ens knä så man kan sjunga en godnattvisa för det, för det tycker mörkret om.

Det visar sig att även pappor och mammor kan vara rädda, en pappa i boken är jätterädd för spindlar. Men mamman, hon säger att hon minsann inte är rädd för någonting alls, men stämmer det verkligen?

En charmig bok om de allra vanligast rädslor som barn brukar ha, och jag tror att om man läser den så kan man bocka av några punkter på ”Det här är jag inte rädd för längre-listan”!


Vem är rädd nu då?
Författare: Jeanette Jonsson
Illustratör: Emmalill Frank
Förlag: Vombat förlag
Antal sidor: 48
ISBN: 9789186589226
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *